2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az mfor.hu Mesél a múlt című sorozatában ezúttal a Falk család tagjainak életéből villantunk fel részleteket. Írásunkból kiderül, hol állt a Fehér Kereszt fogadó, s mit keresett ott a legenda szerint Casanova és Mária Terézia.

Kevés rokokó emlék van ma Budapesten - ezek legszebbike talán a Batthyány téren álló apró házikó, nem messze a népszerű Nagyi Palacsintázójától.

(Illusztráció)

A nagyobb, több házat magában foglaló telken Falk Pál valamikor az 1720-as évek végén nyitotta meg Fehér Kereszt névre hallgató fogadóját. Pál jó helyet választott, hiszen az egykori Bomba térről indultak és ide érkeztek az úgynevezett Gyorsparasztok, amelyek kiváló szekereikkel a korabeli távolsági buszközlekedést helyettesítették. A folyamatos forgalomból nagy vagyonra tett szert, így Ferenc nevű fiára jelentős összeget hagyományozott, aki ennek segítségével képessé vált a Pestet Budával összekötő hajóhíd bérlésére.

Maga a vendégfogadó kisebb épület volt: idővel ezt lebontották, s helyére felhúzták a ma is látható rokokó házat. Az emeleten lévő teremben anno színielőadásokat is tartottak, ám ezt nem sokáig élvezhette a közönség, lévén Falk kiszámolta, anyagilag jobban jár, ha nem Thália papjainak, hanem a táncos kedvű fiatalságnak adja bérbe a helyiséget.

Utóbb, 1783-ban és 1784-ben itt szállt meg II. József, a kalapos király, aki olyan mély benyomást tett a tulajdonosra, hogy amikor 1814-ben elhunyt, csaknem félmillió forintos vagyonából százezret I. Ferencre, II. József öccsének fiára, ötvenezret a királynéra, és ugyan ennyit a napoleóni háborúk invalidusaira hagyományozott.

A pest-budai népek pajkos történeteket csatoltak házhoz: szerintük itt adott egymásnak randevút Casanova és a szép budai molnárné, illetve Mária Terézia és a kétes módszerekkel krőzusi vagyonra szert tett Grassalkovits herceg.

Tudós koponyák természetesen utána eredtek e legendáknak, s kiderítették, mindez csak mese, amelynek semmiféle valóságalapja sincs.

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!