2002. július 22. 07:44

A szerző rámutat az új ISO 9001-es bevezetésétől várható néhány kedvező változásra. Megfogalmazza a rendszerbevezetés minőségi mutatóját, utal a sikeres bevezetés buktatóira és az auditorok segítő szerepére.

Egyik legjellemzőbb példa erre a vevői elégedettség középpontba helyezése és mérése. Nagy előny lesz a cég számára, ha nem hagyja ki azoknak a tapasztalatoknak a megszerzését, amelyeknek egyik forrása a vevői reklamáció. Nagyobb súlyt helyezve a jogos reklamációk alapján felvetődött nemmegfelelőségekre, már most sok hasznos információt lehet szerezni arra vonatkozóan, hogy milyennek látják az ügyfelek a céget.
Másik ilyen példa a külső dokumentumok jegyzéke. Az új szabvány elvárja a tevékenységek végzéséhez szükséges jogszabályi követelmények karbantartását.

Kisebb erőfeszítéssel oldja meg ezt a cég, ahol most is megvan az a lista, amely felsorolja a vállalati tevékenységeket szabályozó legfontosabb törvényeket, rendeleteket, a szakmai szabványokat – és azt használják is azt.

Gyakran meglepetéssel, sőt néha értetlenül fogadják, ha az auditor a minőségügyi rendszer valamely pontján a túldokumentáltságot kifogásolja. Az ISO 9000-es rendszer a tevékenységek dokumentálását követeli meg a követhetőség az információáramlás érdekében. Mivel minden tevékenységnek van költsége, így a felesleges tevékenység veszteséget termel. Az érvényben lévő szabvány, irányelvek szintjén ugyan, de nem érzéketlen a költségekre.

Az ilyen és az ehhez hasonló hozzáállást és a dinamikust fejlődés sugallja már szerkezetében is az új szabvány:

  • a vezetőség elkötelezetten higgyen a pontosan definiált, kihirdetett stratégiában,

  • a vezetőség teremtse elő a tevékenységhez szükséges erőforrásokat,

  • a tevékenységek legyenek folyamatközpontúak és

  • a tevékenységek során mérni kell a folyamat jellemző paramétereit
  • azért, hogy az eredmények dinamikus továbbfejlesztés céljából visszacsatolhatók legyenek.


Helyesen cselekszik az auditor, ha bármilyen szintű audit esetén „az ügyfél szemével” a vizsgált folyamatra összpontosít, és meglát minden olyan hibát, amely a szervezeti egységek határain keletkeznek.

A felkészítő, tanúsított és tanúsító szervezetek közös összefogásával olyan dinamikus minőségirányítás fejlődés valósul meg, melyhez minőségi mutató társítható. E mutató nevezője a tanúsított szervezetek száma, számlálója a második periodikus audit idején hatékonyan működő minőségirányítási rendszerek száma, és e mutató célértéke számunkra csak 100% lehet.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.