Úgy tűnik az érintettek sikeresen lobbyztak, mivel haladékot kapott a vendéglátós szakma mintegy 50 ezer érintett vállalkozása a HACCP rendszer január elsejei bevezetése alól. Ennek oka. hogy a január 1-jei időpontot az érintett minisztériumok - a gazdasági, az egészségügyi és a földművelésügyi - a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kezdeményezésére az EU-csatlakozás időpontjára módosították.
A halasztásra a hivatlos indoklás szerint szükség volt, hiszen egyes adatok szerint a vendéglősök mintegy 80 százaléka még nem tudta üzletében bevezetni e rendszert. Ennek költsége egyébként igen változó, mert egy 50-60 vendég fogadására alkalmas, korszerű konyhával rendelkező egységben 300 ezer forint körüli összeg ráfordításával megteremthetők a feltételek, ám egy korszerűtlen üzletben, ahol a konyhai felszereléseket kellene lecserélni, a költség akár a 10 millió forintot is elérheti.
Ugyanakkor túlzott e téren a kormányzati igyekezet, hiszen egyrészt az EU-ban sem kötelező, csupán ajánlott a rendszer bevezetése, s ahol be is vezették a rendszert, ott sem alkalmazzák egységesen, így nem lehet pontosan tudni, mi is az elvárás. Másrészt pedig a HACCP bevezetése csupán a vendéglátásban nem elégséges, hiszen ezt a hatékonyság érdekében a termelőtől a fogyasztóig az egész folyamatban egységesen alkalmazni kellene. E nélkül - hiába tesznek bármit a vendéglősök - egy esetleges fertőzést nem lehet kizárni.
Az átállás nem lesz zökkenőmentes a kisszámú személyzettel dolgozó családi vállalkozásoknál a jelentős adminisztráció miatt. De a feltételek teljesítése függ attól, hogy a tulajdonosok korábban mennyire tudtak korszerű berendezéseket beszerezni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredetileg is magántulajdonban lévő üzletekben jobb a helyzet, ám akik bérleményben kezdték az üzemeltetést, azoknak kevésbé jó a helyzetük. Itt ugyanis az érintettek jellemzően leromlott berendezéseket örököltek, s e téren a vendéglátóipar jövedelmezőségét és a bérleti díjak változását figyelembe véve jelentős fejlesztéseket nem hajtottak végre.
Kedvező irányú elmozdulást e téren az idén sem lehet várni, hiszen a bérleti joggal kapcsolatos változások - amely szerint a bérleti szerződést az önkormányzatok 2004. január 1-jétől minden következmény nélkül felmondhatják - érthető módon nem serkentik a vállalkozókat arra, hogy beruházzanak.
Megúszták a vendéglátósok
Szakmai körökben egy ideje szó volt arról, hogy az kötelezővé tett élelmiszer-biztonsági, a HACCP bevezetése alól kapjanak mentességet a vendéglőt, közkonyhát működtető vállalkozások, intézmények.