<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hajnalba nyúló tanácskozás után az SZDSZ is elfogadta Bajnai Gordont, nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, az MSZP miniszterelnökjelöltjét.

Bajnai Gordon: Magyarország lehetséges új miniszterelnöke

Az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter kormányfői jelölését; az ügyvivői testület 7:5, a frakció 13:4 arányban szavazott - értesült az MTI hétfő kora hajnalban. Az MTI értesülése szerint a frakcióból Gusztos Péter, Velkey Gábor, Béki Gabriella és Gulyás József szavazott nemmel. A frakcióban megkérdezték őket, magukra nézve el tudják-e fogadni a többségi döntést. Gusztos igennel válaszolt, Velkey Gábor és Béki Gabriella azt mondták megfontolják döntésüket, Gulyás József azonban nemmel válaszolt.

Az ügyvivői testületből Csőzik László, Léderer András, Gulyás József, Béki Gabriella és Gusztos Péter szavazott nemmel. A szavazáson nem volt jelen Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás, ők az előzetes információk alapján támogatják Bajnai Gordont.

A szocialisták vasárnap esti zárt frakcióülésén Bajnai Gordon programbeszédet mondott, hangsúlyozva, hogy válságkezelő kormányt akar alakítani. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta, hogy a több mint 120 képviselő részvételével tartott szimpátiaszavazáson a nagy többség támogatta a programot. Hozzátette: a szavazásnál egy képviselő nemmel voksolt, négyen tartózkodtak.

Az MTI úgy tudja, hogy Bajnai Gordon szeretné írásban rögzíteni az MSZP-s, illetve az SZDSZ-es képviselők támogatását, vagyis szerződést kötne velük, hogy akkor is támogatják kormányát, ha nehéz döntéseket kell meghozniuk. A gazdasági miniszter, lehetséges kormányfőjelölt az este folyamán elment az SZDSZ ügyvivői testületének és frakciójának együttes ülésére. Bajnai Gordon csaknem két és fél óra után hagyta ott az SZDSZ egyeztetését. Azt mondta, hogy a szabad demokraták dolga a jelölés, de jelezte nekik, hogy reméli, még az este folyamán megtudja a végeredményt, mely eredmény hajnali egy óra után született.

Sajtóinformációk szerint az SZDSZ vasárnap délelőtt még arról tárgyalt, hogy támogassák-e Bajnai Gordon kormányfői jelölését, vagy az előre hozott választások mellett álljanak ki.
Hétfő kora hajnalban Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke bejelentette: az SZDSZ ügyvivői testülete (üt) azzal a kéréssel fordul a párt országos tanácsához (ot), hogy támogassák Bajnai Gordon programját és személyét, hogy a gazdasági miniszter miniszterelnök lehessen.

Az SZDSZ Gizella utcai székházában tartott ülést követően a pártelnök arról beszélt, hogy az üt alkalmasnak találta Bajnai Gordon személyét a jelölésre, és úgy látják, hogy programja lényegében megfelel a Reformszövetség elképzeléseinek. Kitért arra is, hogy az SZDSZ közel háromnegyed éve vetette fel a szakértői kormány gondolatát, és most jött el az a lehetőség, hogy felállhasson egy ilyen, válságkezelő kabinet. Közölte, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy hosszú hónapokon keresztül cselekvőképtelen legyen.

Azt mondta, a megbeszélésen, amelynek egy részén Bajnai Gordon is részt vett, megnevezték két fontos elvárásukat. Azt akarják, hogy a kormány tagjai döntő részben "kívülről jövő szakértők" legyenek és a kormány programja alapvetően a Reformszövetség programjából induljon ki. A szabad demokraták azt is szeretnék, ha a szocialista képviselők és az MSZP kongresszusa világossá tenné, hogy mellé áll ennek az elképzelésnek.
Közölte, olyan feltételt szabtak Bajnai Gordonnak, hogy a kormány jelentős része cserélődjön ki. Hozzátette, nevekről nem beszéltek, és arról sem, hogy ki maradhatna a kabinetben.

Időközben az MSZP megyei elnökei cáfolták azokat a sajtóhíreket, miszerint szombati informális ülésükön az MSZP megyei pártelnökei mondatták le Gyurcsány Ferencet pártelnöki tisztségéről. Közleményük szerint a megyei elnökök nem foglaltak állást Gyurcsány Ferenc pártelnöki pozíciójáról. Mint írták, tudomásul véve azonban, hogy - az ülésen elhangzott tájékoztatás szerint - a pártelnök az ülés időpontjáig már lemondott, arról foglaltak állást, hogy az új pártelnök megválasztására az április 5-i kongresszuson kerüljön sor.
 

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.