A magyar hatóságok még a tavaszi Kikelet II. fogyasztóvédelmi akciósorozat keretében kezdték meg négy dél-alföldi megyében a gabonatermékek fokozott vizsgálatát, miután Szegeden egy újságírói bejelentés nyomán fuzáriummal szennyezett termékeket találtak. Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBiH) főigazgatója az MTI-kérdésére elmondta: jövő hét hétfőn szűk körű tanácskozás során vitatják meg az érintett hatóságok a fuzáriumfertőzés ügyét.
A főigazgató kiemelte: a hivatalnak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködésben elvégzett kockázatbecslése szerint a teljes lakosság megközelítőleg 5 százalékát érintheti a megengedettnél magasabb mértékű fuzárium-toxin szennyezettség.
Szeitzné Szabó Mária szerint a "probléma jelen van", a felmérések szerint nem magyar jelenség, mivel mind az Európai Unió, mind a WHO foglalkozik a szennyezéssel. Úgy vélte: megoldást csak az jelenthetne, ha a teljes élelmiszerláncban betartanák azokat az intézkedéseket, amelyek segítenek megakadályozni a fuzáriumgomba fertőzés kialakulását.
A gabonafélékben megtelepedő fuzáriumgomba mérgezése veszélyes a terhes anyákra, a kisgyermekekre, valamint az állatokra is. A szennyeződések akár az immunrendszer legyengülését, esetleg rákot és serdülési elváltozásokat is okozhatnak. "A magyar mezőgazdaság szakmai köreiben közismert, hogy a magyar búzán, főleg aszályos időjárás, esetén, nincs fuzárium-fertőzés" - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI megkeresésére. Hozzátette: ez a betegség csapadékos években terjed. Természetesen lehet ellene védekezni, és ezt eddig is megtették a gazdálkodók - mondta.
A GOSZ is támogatja a magyar búza jó hírnevének megőrzése érdekében, hogy szigorúbban kell megvizsgálni a most divatossá váló teljes kiőrlésű és biogabona termékek fuzárium-toxin tartalmát. Ugyanakkor kategorikusan elutasítja a GOSZ azokat a próbálkozásokat, amelyek, ha akaratlanul is, a magyar gabona lejáratását okozhatják - emelte ki Vancsura József.