Az élelmiszer-eredetű bejelentések leggyakoribb oka a kémiai szennyezettség, azaz a természetes eredetű méreganyagok, adalékanyagok, nehézfémek, kioldódó anyagok, ipari szennyezőanyagok, állatgyógyászati készítmények- és növényvédő szer maradékok (1007 eset, 35 százalék), a megengedettnél magasabb mikotoxin-szint (874 eset, 30 százalék), valamint kórokozó okozta mikrobiológiai szennyezettség (293 eset, 10 százalék) volt 2006-ban.
88 magyar vonatkozású esetet jegyeztek fel
2006-ban összesen 88 magyar vonatkozású esetben (61 riasztás és 27 tájékoztatás) intézkedtek a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságok a magyar RASFF Csoport koordinációjában, ez közel azonos a 2005. évi esetszámmal (84). A magyar vonatkozású ügyekben szereplő termékek nagyobb részét más tagországban vagy harmadik országban állították elő, és Magyarországon értékesítették, vagy kísérelték meg értékesíteni.
Leggyakrabban a kifogásoltságot növényvédő szer maradékok (6 eset), illegális kereskedelem, illetve jelöléshamisítás (6 eset), mikotoxin (6 eset) és fizikai szennyeződés (elhalt rovarok, ürülék 5 eset) okozta.
Az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerében (RASFF) az Unió, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagországai (Norvégia, Lichtenstein és Izland) azokat az élelmiszer eredetű eseményeket jelentik, amikor egy exportált élelmiszer vagy takarmány egészségi kockázatot jelenthet. A rendszeren kerülnek továbbításra az egyéb élelmiszer-biztonsági szempontból értékes információk, az egyes partnerországok, a Bizottság és az Állategészségügyi és Élelmiszer Hatóság (FVO) számára is.