3p

Főként kulturális célokra adott pénzt az állami lottótársaság április óta.

Felkerültek az elmúlt hónapok támogatási adatai a Szerencsejáték Zrt. honlapjára, melyek alapján április és július között összesen 193 millió forintot osztott szét az állami lottótársaság - főként kulturális célokat szolgálva az összegekkel. A legtöbb pénzt, 40 millió forintot még a negyedik hónapban ítélték oda a Családbarát Országos Nonprofit Kft.-nek, amely cég egyebek mellett a Családbarát Ország projekt megvalósításán ügyködhet 6,2 milliárd forintos uniós támogatásból.

Jelentős összeg került egy nem túl nagymúltú alapítványhoz is, a D.C. Magyarországi Alapítványnak 30 milliós támogatást juttatott az állami cég. Az összeg nemcsak a támogatási listán emelkedik ki, de a szervezet életében is jelentősnek minősül. A legfrissebb beszámolójuk szerint tavaly ugyanis összesen 5 millió forint bevétele volt az alapítványnak, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezett, 2015-ben pedig még kevesebb, 2,5 millió forint.

Az alapítványt 2014-ben alapították, és a tavalyi volt a legjelentősebb évük, hiszen februárban a szervezet képviselői részt vettek a 64. National Prayer Breakfast rendezvényen Washingtonban. Itt a legkülönbözőbb vallási és politikai felfogású és foglalkozású küldöttek kerestek együttműködési lehetőségeket a világ problémáinak kezelésére. A részvétel eredményeket is hozott a beszámoló szerint, hiszen tovább mélyítették a kapcsolatrendszert, lefektettek néhány direkt együttműködési konstrukció alapjait is, valamint intézményesítették a folyamatos kapcsolattartást és bevezették a rendszeres véleménycserét is.

Az alapítvány egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése egyébként az Első Magyar Nemzeti Imareggeli megrendezése, melyre a korábbi hírek szerint idén ősszel kerülhet sor. Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter véleménye szerint (aki idén harmadszor vett részt a washingtoni eseményen) „erkölcsi emelkedettséget és sajátos erőt sugároz, ha a világ minden részéről érkező több mint háromezer politikus és közéleti személyiség együtt imádkozik. Hozzátette: „ez a közös ima a politikai ellentétek fölé emeli legalább a közös imádság másfél-két órájára”. Éppen ezért nehezen is tudja elképzelni, hogy ha két politikus részt vesz az imádságon, akkor utána sértegetni, gyalázni fogja egymást.

Visszatérve a Szerencsejáték támogatásaihoz, 25-25 millió forintot kapott az Élményliget Szabadidős Programszervező Kft. és a Veszprémi Ünnepi Játékok Rendezvényszervező Kft.

15 milliós támogatásban részesült a tavaly év végén alapított VA3 Film Kft., ennél 5 millióval kevesebb jutott a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetségnek és a Lupa Vízisípálya Kft.-nek. Garancsiék egyébként most először kaptak támogatást a Szerencsejáték Zrt.-től, miközben többek között a Magyar Posta is rendszeresen juttat neki néhány tízmillió forintot.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!