3p

Az utóbbi időben sorra jönnek a hírek azzal kapcsolatban, hogy éppen hol találtak gázmezőt Magyarországon: legutóbb arról lehetett olvasni, hogy a Dél-Dunántúlon fedeztek fel egy hatalmas lelőhelyet, most pedig egy brit cég jelentette be, hogy a Görbeháza melletti kutatófúrása eredményre vezetett. Ezek mellett ott van még a makói gázmező, melyen évek óta folynak a kutatások a gazdaságos kitermelésről. Mfor.hu-háttér.

A brit JKX nevű olajcég pénteken honlapján jelentette be, hogy eredményre vezettek kutatófúrásai a Görbeháza-1 mezőn, ahol gáz tört fel a földből. A cég tájékoztatása szerint 1300 méter mélyre fúrtak le a szakemberek, végül 975-1025 méteres mélységben találtak két gázlelőhelyet, írta a Bloomberg.

Végül a 10 milliméteres csövön keresztül napi 3,7 millió köbláb gázt és 20 hordó kondenzátumot nyertek ki a kútból. A londoni tőzsdén jegyzett JKX jelenleg 33,33 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nyírség mezőn, a 120 négyzetkilométeres területen ez volt az első sikeres próbafúrás. Ezen kívül három további lehetséges lelőhelyen kezdtek kutatni, miután 2008 végén a szeizmikus kutatások ott is gáz jelenlétét valószínűsítették.

A kutatófúrás helyétől a cég 2,5 kilométeres csőhálózatot épít ki a hajdunánási gáztárolóig, ahonnan már eddig is szállított nyersanyagot a JKX a hajdunánási olajmezőről. A brit cég egyébként a jelek szerint elsősorban régiónkra koncentrál: hazánk mellett vannak érdekeltségei Ukrajnában, Oroszországban, Grúziában, Bulgáriában és Szlovákiában is.

Makón is egy lépéssel közelebb

Az utóbbi években talán a makói gázmező kapta a legnagyobb nyilvánosságot itthon, azonban jó ideje már semmit nem lehetett hallani felőle. Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy az ott található gáz hazánk 100 évnyi szükségletét fedezné. A mező tulajdonosa 33,5 százalékban a Mol, azonban a magyar cég kénytelen volt bevonni az amerikai ExxonMobilt és a kanadai Falcont is a kutatásba.

Ennek oka, hogy a Molnak nincs tapasztalata hasonló mező kitermelésében. Makónál ugyanis a hírek szerint 6 kilométer mélyen van a gáz, abban pedig nagyon kevés cégnek van gyakorlata, hogy lehet ilyen mélyről kitermelni a nyersanyagot. Ezért kellett "bevenni a buliba" a kanadai Falcont, ők ugyanis már csináltak hasonló kitermelést. A cég egyébként kimondottan arról híres, hogy nem szokványos körülmények közti termeléssel is foglalkozik.

2007-ben arról lehetett olvasni, hogy a makói árokban akár 1500 milliárd köbméter gáz is lehet, azóta azonban csend van a beruházás körül. A hivatalos verzió szerint azért, mert jelenleg vizsgálják, hogy kitermelhető-e gazdaságosan a gáz a nagy mélységből.

Csütörtökön azonban bíztató hírek jelentek meg: a Falcon bejelentette, hogy mesterségesen elkezdte repeszteni a kőzeteket a térségben, majd ha ezek befejeződnek, akkor az ExxonMobil megkezdheti a tesztüzemet.

A Falcon magyarországi leányvállalatának vezére idén augusztusban az Ingatlanmagazin.com kérdésére elmondta: a cég eddig mintegy félmilliárd dollárt fektetett a makói gáz kitermelésébe, a tervek szerint 2012-ben indulhat a termelés a mezőn.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!