2p

A Deutsche Bank AG (DB) felszámolja befektetési banki üzletágát Oroszországban - közölte a német pénzintézet pénteken.

A Wall Street Journal múlt heti beszámolója szerint a DB mintegy 200 tanácsadással és értékpapír kereskedelemmel foglalkozó alkalmazottat foglalkoztat Oroszországban. A pénzintézet  mintegy 1300 oroszországi munkatársa közül a többi, technológiai területeken, készpénzkezeléssel, illetve más pénzintézeteknek, bankoknak, vállalatoknak különféle pénzügyi szolgáltatások nyújtásával foglalkozó alkalmazottját a leépítés nem érinti.

A DB oroszországi ügyfeleinek más központokból fog befektetési banki, értékpapír kereskedelmi és hasonló pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani, és ha kell, tranzakciók lebonyolításához más, harmadik fél orosz pénzügyi szolgáltatók közvetítését is igénybe veszi.

A Deutsche Bank "a szervezeti felépítés komplexitásának a csökkentésével, a költségek lefaragásával és a kockázatok kordában tartásával" indokolta közleményében az oroszországi befektetési banki üzletág felszámolását.

Az ügyben járatos források véleménye szerint viszont az intézkedés az európai és az amerikai hatóságoknak a Deutsche Bank oroszországi ügyfelei ellen pénzmosás gyanújával indított vizsgálatával hozható kapcsolatba. A DB júliusban jelentette be, hogy vizsgálatot indított egyes ügyfelei Moszkvában és Londonban végrehajtott részvénytranzakciói miatt. Értesülések szerint több milliárd dollár nagyságrendű ügyletekről van szó.

A DB új társigazgatója John Cryan és munkatársai átfogó reformokkal igyekeznek helyreállítani a pénzintézet nyereségességét és korrigálni a pénzügy szabályok korábbi áthágásának a következményeit.

A DB már 134 éves múltra tekint vissza Oroszországgal ápolt üzleti kapcsolataiban. A bank kezdetben csak a külkereskedelmi vállalatok üzleteinek a finanszírozásával foglalkozott, de az utóbbi években más nemzetközi pénzintézetekhez hasonlóan az értékpapír kereskedelemre és befektetési tanácsadásra is kiterjesztette tevékenységét.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!