2017. április 21. 07:34

Az ötkarikás játékok híján is talált indokot a pénzszórásra a kormány.

Nem érdekes, hogy nem lesznek ötkarikás játékok Budapesten, a kormány attól még 80 milliárd forintért átpakoltatja a vasúti síneket, hogy az elkerüljék a fel nem épülő olimpiai falut, írja a 444.

A Határ út és a Lágymányosi híd között a Soroksári út mentén haladó vasútvonalat helyeznék beljebb, ez így elkerülte volna a Duna-partra álmodott olimpiai falut. A projekt a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének részeként találták ki, annak a 470 milliárd forintos költségvetését dobná ez még meg 80 milliárd forinttal.

Olimpiai falu helyett mást kerülnek majd el a sínek, a kormány most azt találta ki, hogy diákvárost húz fel a Duna partján.

A 444 kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt válaszolta, hogy az eredeti tervek szerint is diákszállásokká alakították volna az olimpiai falut. Ez nem így van, mert bár a megvalósíthatósági tanulmányában sokadik szempontként ugyan valóban volt egy olyan, hogy "... illetve kollégiumként való hasznosítás is szóba jöhet", a fő irányvonal az volt, hogy az olimpiai falu lakásainak egy részét a játékok után eladták volna, a másik részébe pedig pályakezdő közalkalmazottak költözhettek volna.

A terület közelmúltja egyébként elég érdekes, ugyanis a csődbe ment Quaestor tulajdona, ide Tarsoly Csaba, a brókercég vezetője a DunaCity beruházást álmodta meg. A területet az az - azóta elhunyt - szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon akarta megvenni tőle, akit körözött az FBI és az Interpol, Orbán Viktor szomszédságában vásárolt házat, és aki a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is üzletelt. Tarsoly viszont keveselte az ajánlott pénzt. A Quaestor aztán csődbe ment, a terület pedig arra vár, hogy a végelszámoló eladja valakinek. Tarsoly szerette volna elérni, hogy kerüljön a terület bűnügyi zár alá, mert attól tart, hogy azt nagyon olcsón adja majd el a felszámoló, de a bűnügyi zár alá vételt bíróság nem látta indokoltnak.

A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését Kína hitelezi, és rezeg a léc, az unió vizsgálja a projektet, kötelezettszegési eljárás is indult a közbeszerzési szabályok be nem tartása miatt. És egyes hírek szerint a kínaiak azon gondolkodnak, mégsem a görögországországi Pireusz kikötője lenne a kiindulópontja a számukra fontos vasúti tranzitvonalnak, hanem olasz kikötők. Így aztán nem is annyira fontos már nekik a Belgrádot és Budapestet is érintő vonal.

A vasúti sínéhez hasonló a Kvassay zsilip melletti VITUKI volt telepén létesítendő Budapest Atlétikai Stadion helyzete, melyet szintén az olimpiára húztak volna fel, de ott sem kavar be, hogy nem lesznek játékok: simán megcsinálják úgy is.

mfor.hu