3p

Augusztusban a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség két uniós pályázatot is elnyert, melynek eredményeként 1,4 milliárdos fejlesztésbe foghat.

A Magyar Természetjáró Szövetség még augusztus 10-én nyert e két uniós pályázatot. A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése) keretén belül egyszer 357 milliót nyert el a "Gyalogszerrel felfedezni a Börzsöny turisztikai termékkínálatát" projektre, és 1,07 milliárd forintot a "Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát" projektre.

Kilátó és emlékhely épül a 357 millióból

Garancsiék a 357 millió forintot Szokolya környékén tervezik elkölteni, melynek keretén belül több fejlesztést is végrehajtanának a projekt leírása szerint.

 • Királyrét központjában, az egykori uradalom iskola épületében hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutatót csinálnak,
 • 3D-ben virtuálisan bejárható lesz a lukácsszállási bánya,
 • a Vár-hegy 358,7 méter magasságú csúcsának közelében, annak nyugati ormán egy faszerkezetű 15 méter magas kilátót kívánnak építtetni. A kilátó egy háromszög alapú csonkagúla formájú, faszerkezetű torony lesz,
 • a Márianosztra - Toronyaljai egykori pálos kolostor romjai fölött pedig emlékhelyet szeretnének kialakítani, mely a tapasztalatok szerint ma is szakrális térként jelenik meg. A helyszín kizárólag gyalogosan lesz megközelíthető.
(Fotó: Pixabay)

  Kilátók és erdei kondiparkok készülnek az 1,07 milliárdból

  A nagyobb beruházást Garancsiék a Pilis – Visegrádi-hegység, a Budai-hegység, illetve a Gödöllői-dombvidék területén tervezik végrehajtani az itt található erdei pihenőhelyek, kirándulóhelyek megújításával, illetve egységes arculatú irányítórendszer kialakításával. A program leírása szerint itt a fő hangsúly az erdei bútorokon és az erdei kondiparkokon lesz. Úgy vélik, a szadai geodéziai torony fekvéséből alkalmas egy új kilátó kialakítására, szintén új kilátót terveznek a pomázi Lajos-forrás fölé emelkedő Bölcső-hegyen.

  A leírás szerint összesen

  • 456 db pad-asztal garnitúrát,
  • 379 padot,
  • 203 információs- és szemléletformáló táblát,
  • 65 tűzrakó helyet,
  • 32 kerékpártárolót
  • és 30 esőbeállót létesítenének.

  Emellett a kedvelt turistaútvonalak mentén található, biztos vízhozamú, de ma má rnem esztétikus forrást is felújítanának. Ennek keretén belül 16 forrást újítanának fel.

  Garancsiék úgy vélik, hogy az elmúlt években megnövekedett az igény, a térítésmentes szabadidős tevékenységek iránt, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen választják sportolás céljából is az erdő területét. Ezért a Pilisi Parkerdő 8 frekventált pontján 6 elemes erdei kondi-parkok létrehozását szeretnék megvalósítani, melyek a rendszeres testedzésen túl alkalmasak az egészséges életmód fontosságának hangsúlyozására. A statikus és dinamikus rozsdamentes fém kiegészítők nagy strapabírású, akác szerkezetekre kerülnek. Minden eszközhöz színes, időjárásálló információs tábla tartozik a lehetséges tornagyakorlatok módjára és hatására vonatkozólag (minta edzésterv).

  Székely Sarolta
  mfor.hu

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!