2017. október 6. 11:40

Újabb sikeres uniós pályázatot ünnepelhet hétvégén a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám.

A Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Balaton Bútor Kft. uniós pénz segítségével bővítheti a cég gyártókapacitását - tudtuk meg. A cég a héten a Gazdaságfejlesztési és Innovatív Program (GINOP) forrásaiból a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése jogcímen kanyarított ki magának egy kis szeletet, ezúttal 92 millió forint támogatást nyert el.

Az összegből a bútorgyártási kapacitást szeretnék fejleszteni, igaz, a teljes projektnek csak a 45 százalékát fedezi majd a brüsszeli pénz. Összesen ugyanis 204 milliós beruházást akar végrehajtani Matolcsy Ádám.

A program leírása szerint jelenleg egy 1993-ban fejlesztett Kybernos gyártástámogató rendszert használnak, melynek rendszere dos alapú, így már nem frissíthető. Működtetése napjainkban nagyon nehézkes és költséges, mert nincsenek már hozzá fejlesztők és működése a dos-os rendszer mivoltából adódóan instabil, nem tartalmazza az egyes gyártási elemekhez tartozó adatokat, a termelés irányítási programban keletkezett adatokat kézzel kellett tehát a könyvelésnek feldolgoznia.

Matolcsy Ádám (Fotó: Facebook)

A fejlesztés keretében IPAR 4.0 megoldásnak megfelelő vállalatirányítási rendszert kívánnak bevezetni, amely a termelésből objektív módon gyűjtött adatok elemzésén és feldolgozásán alapszik. A gyártás vezérlő modul kommunikálni tud majd a számítógép vezérelt gépek közötti kommunikációra, így azon felül, hogy tervezhetőbb lesz a kapacitás elosztás, információt nyerhetnek belőle.

A Matolcsy Ádám nem először nyert el uniós támogatást. Szeptember végén félmilliárdnak örülhetett, melyet az "Okosiroda a jövő generációi számára" című projekthez szerzett meg. Ennek keretében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen alakítanak ki egy „kísérleti mintairodát”. A projekt-összefoglalóban az olvasható, hogy a vállalkozás „az Y generáció irodahasználati szokásaira, az ott végzendő munka- és egyéb tevékenységek, ergonómiai, pszichológiai és funkcionális igényeire keres válaszokat”.

Február elején közel 2,5 millió forintos uniós pénzt kapott gyakornoki program támogatására. A leírás szerint a "gyakornoki programban" 1 fő, faipari technikus végzettséggel rendelkező személyt kívántak foglalkoztatni.

2017-ben összesen így már 592 millió forintnyi uniós támogatást zsebelt be a Balaton Bútor Kft.,

amit még 2015 őszén vett meg Matolcsy Ádám a Glamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gáborhoz tartozó Fotextől. Az ügyletet hitelből finanszírozták, amit Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankjától, a Növekedési Hitel Bank Zrt.-től vett fel.  

Székely Sarolta
mfor.hu