2002. július 3. 07:12

Az Ecostat lakossági konjunktúra-indexe az idei második negyedévben 2,5 százalékponttal 51,6 százalékra emelkedett - tájékoztatott közleményében a kutatóintézet. A mutató értéke így az egy évvel korábbit 10 százalékponttal múlja felül. A bizalmi index 2001-ben mérsékelten, 2002-ben erőteljesen emelkedett - áll az intézet elemzésében.

Az Ecostat elemzése arra is rámutat, hogy a mutató értéke abban az időszakban növekedett, amikor a gazdaság lassulásának mélypontján volt. A konjunktúra-index ez évi értékei kevésbé a gazdaság reális lehetőségeit, sokkal inkább a bér- és jövedelemkiáramlás hatását tükrözik - vélik az Ecostat kutatói.

Az index összetevői közül a lakosság pénzügyi helyzete, valamint a munkanélküliség megítélése lett kedvezőbb. Kedvező jelenség a kutatók szerint, hogy csökkent a szélsőségesen pesszimista válaszok aránya.
Felmérés megállapítja: a lakosság 58 százaléka úgy véli, hogy háztartásának anyagi helyzete közepes, közel egynegyedük szerint rossz, s további 5 százalékuk szerint nagyon rossz. A lakosság mindössze 14 százaléka ítéli jónak anyagi körülményeit. A válaszok megoszlása megegyezik a tavasszal mért értékekkel. Összességében a lakosság közepes alattinak tartja háztartásának anyagi helyzetét.

Legkedvezőbben a 30 év alattiak vélekedtek anyagi helyzetükről, legrosszabbnak pedig a 60 év felettiek tartják életkörülményeiket. Egyértelmű az iskolai végzettség pozitív hatása is, minél magasabb a kérdezett iskolai végzettsége, annál kedvezőbben nyilatkozik családja helyzetéről - közli jelentésében az intézet.

A felmérésben résztvevők 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy anyagi helyzete lényegesen javult, míg a választ adók felé nem érzékelt érdemi változást, 23 százalékuk pedig helyzetük rosszabbodását észlelte.

A lakosság 40 százaléka abban bízik, hogy pénzügyi helyzete kismértékben javulni fog, további 3 százalékuk nagyobb mértékű javulást remél. Az előző negyedévben a kérdezettek 32 százaléka, egy évvel korábban mindössze 21 százalékuk várt javulást. A lakosság egynegyede nem vár változást pénzügyi helyzetében. Az elmúlt negyedévben határozottan nőtt az optimisták és kismértékben csökkent a pesszimisták aránya.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.