3p

Úgy tűnik, a cégvezetőket elvarázsolta a mesterséges intelligencia (MI). Erre utal, hogy előnyben részesítik a vállalatuk állásajánlataira jelentkezők közül azokat, akik azt állítják, hogy értenek az MI-hez.

A mai világban a mesterséges intelligencia használatában való jártasság alapfeltétellé válhat a munkakeresés során, annak ellenére, hogy nem sokat tudunk arról, mit is jelent ez.

Felborítja a megszokásokat az MI
Felborítja a megszokásokat az MI
Fotó: Depositphotos

Arról sok hír és rémhír kering, hogy az MI helyettesíti az embereket számos munkakörben, ám az viszonylag újdonság, hogy előnyt jelent az álláskeresők versenyében. Majdnem minden cégvezető úgy érzi, hogy sürgősen integrálnia kell vállalata működésébe a mesterséges intelligenciát – derült ki a céges kommunikációs szoftveréről ismert Slack Technologies Workforce Lap című felméréséből, amelyről a CNBC számolt be. A megkérdezettek 96 százaléka tartja ezt fontos szempontnak.

Ez az elszántság kissé meglepő annak tükrében, hogy még a technológiához értő szakértők sem pontosan látják, hasznosítják-e a munkavállalók és ha igen, hogyan a munkájukban a mesterséges intelligenciát. A szakemberek lelkesen fogadták az MI-t és kísérleteznek vele, míg más információk arról szólnak, hogy a felnőttek többsége meg sem próbálta munkájában használni a mesterséges intelligenciát, amelyben egy kicsit sem bízik.

Akárhogy is van azonban, akik nem írják be az életrajzukba, hogy vannak MI-képességeik, azok búcsút inthetnek karrierterveiknek. Egy másik felmérésben megszólaló vezetők majdnem 70 százaléka nagyobb eséllyel vesz fel a cégéhez egy MI-tudást felmutató illetőt, annak ellenére, hogy kevés a munkatapasztalata, mint egy tapasztalt dolgozót MI-jópontok nélkül.

Fellép a szamárlétra aljára az MI

Az is kiderült azonban, hogy a vállalatoknak csak 25 százaléka tervezi, hogy tréningeket szervez dolgozóinak a ChatGPT és más generatív mesterségesintelligencia-modellek használatáról. Így az állást keresőknek és a munkahelyüket féltőknek a számos ingyenes online kurzus nyújthat segítséget, hogy megszerezzék a virtuális MI-pecsétet a virtuális munkakönyvükbe.

A mesterséges intelligencia nélkülözhetetlensége mellett érvelők az 1990-es évek közepe és 2010 között született Z generációra mutogatnak. Az ehhez a korosztályhoz tartozóknak természetes a digitális technológia használata, szemben az idősebbek esetleges idegenkedésével. Így ez előnyt jelent, amikor munkát keresnek. Kár, hogy azt nem tudhatjuk meg, hogy mennyire, ugyanis a fiatal kor eddig is óriási előnyt jelentett a munkaerőpiacon a korosztályok versenyében. További spekuláció az MI-vel kapcsolatban, hogy fel fogja gyorsítani a fiatalok előrejutását a szamárlétrán. Azokat a rutinfeladatokat ugyanis, amelyeket korábban a kezdőkre bíztak, a mesterséges
intelligencia fogja elvégezni. Így a mai fiatalok egyből komolyabb megbízásokat kaphatnak a munkahelyeken.

Ez a logika viszont továbbvihet ahhoz, hogy a haladó szinten lévő dolgozóknak is feljebb kéne lépniük vagy kirúghatják őket. Akik pedig kezdőként átvették a helyüket néhány év múlva haladók lesznek és őket is ki kell rúgni, mert jönnek a fiatalok, akik nem a kezdők munkáját fogják végezni, hanem a haladókét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!