3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem sikerült az első teljes üzleti évében megnyugtató számokat produkálni az egyetlen cégnek, melyről nem mondott le a honvédelmi miniszter a kinevezése után.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf számos ágazatban rendelkezett érdekeltséggel minisztersége előtt a kaszinóktól a vasúti cégen át egészen az egészségügyig. Ám jött a 2022 áprilisi parlamenti választás és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje kormányzati posztot kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. A pozíció pedig megkövetelte, hogy összeférhetetlenség miatt cégei legtöbbjétől megváljon, ez alól egyetlen érdekeltség a kivétel: a 2021-ben alapított, járóbeteg-szakellátással foglalkozó UJ Clinic Zrt. 

A határidőre leadott 2022-es évre vonatkozó beszámoló azonban nem kecsegtet semmi jóval - legalábbis, ami a közeljövőt illeti, hiszen súlyos milliókba fog fájni a honvédelmi miniszternek, hogy megtartotta ezt a céget. 

Egyetlen cége maradt. Fotó: MTI
Egyetlen cége maradt. Fotó: MTI

Már rögtön nem kezdődik jól a történet, hiszen egy forint árbevétele sem keletkezett az UJ Clinicnek. Egy alvócég esetén ez még nem is feltétlenül lenne olyan hatalmas gond, mivel ilyen esetben csak minimális ráfordítás merül fel, és jellemzően meg lehet úszni - legfeljebb - pár százezres veszteséggel. A nulla bevétel ellenére azonban tetemes kiadásai voltak a társaságnak: 

  • anyagjellegűként 59,3 milliót számoltak el, 
  • személyi jellegűként pedig közel 21,8 milliót. 

Előbb esetben az igénybe vett szolgáltatások költsége emelkedett ki (58,7 milliót számoltak el), míg a személyi jellegűeknél faramuci a helyzet, hiszen tavaly egyetlen alkalmazottja sem volt a cégnek. Ez azt jelenti, hogy a 21,8 millió forint a vezérigazgatóval kapcsolatban felmerült kiadás. A bérköltség alapján 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf havi bruttó 1,8 millió forintot fizet a cég operatív irányításáért felelős személynek, Király Andrásnak.

A bevételek és ráfordítások eredőjeként jelentős veszteséget könyveltek el üzemi szinten, amit csak növelt a pénzügyi műveleteken elért eredmény. Pontosabban a fizetendő kamatok miatt veszteségesek lettek ezek a műveltek. 

Így végeredményben 86,7 millió forintos veszteséggel zárta a cég a 2022-es évet az előző évi 21,6 milliós mínusz után. 

Ez a másfél évnyi veszteség következményekkel jár: a társaság saját tőkéje ugyanis -103,2 millió forint, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosnak mindenképpen rendeznie kell valahogyan a kialakult helyzetet. Feltehetően ennek módja a tőkepótlás lesz. 

Érdekesség még, hogy a céget 140 millió forintos kölcsön segítségével indította be Szalay-Bobrovniczky Kristóf, amiből 40 millió forintot saját maga tett be a cégbe. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!