4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban is milliárdos nagyságrendben engedett el kölcsönöket az újpesti focicsapatnak a klubot idén márciusig tulajdonló belga üzletember kft.-je, sőt ezt idén a lila-fehér csapat eladásakor is megtette. Megnéztük, hogyan alakult a Megyeri úti patinás csapat tavalyi gazdálkodása.

Izgalmasan alakult a tulajdonosváltás előtti utolsó év az újpesti fociklub életében. A csapatot működtető Újpest 1885 Futball Kft. a 2022-eshez képest több mint duplájára emelte árbevételét, mely 1 milliárd 351 millió forintra nőtt. Ennek zömét, 1 milliárd 147 millió forintot a kereskedelmi tevékenység tette ki, jegyek és bérletek értékesítéséből csupán 120 millió forint bevétel érkezett, bár ez is jelentős emelkedés a 2022-es 50 millióhoz képest.

A jegyek és bérletek értékesítéséből 2023-ban 120 millió forint folyt be
A jegyek és bérletek értékesítéséből 2023-ban 120 millió forint folyt be
Fotó: Újpest FC

A kft. ráfordításai nagyjából hasonló mértékben bővültek: az anyagjellegű ráfordítások összege a 2022-es 422 millióról 969 millióra nőtt, míg a személyi jellegű ráfordítások 852 millióról 1 milliárd 799 millió forintra ugrottak.

Összességében a Megyeri úti focicsapat a tavalyelőtti 485 millió forintos profit után tavaly csak 11,5 millió forintos adózott nyereséget könyvelhetett el.

Ebben azonban van egy nem is olyan kis csavar. Az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa egészen ez év márciusáig a Roderick Duchatelet tulajdonában álló Újpest Labdarúgó Kft. volt. A cég jegyzett tőkéje 3 millió forint, de a saját tőke az évek alatt felhalmozott veszteség miatt bőven negatív és milliárdos nagyságrendre rúg, amit nem tud ellensúlyozni az Újpest 1885 Futball Kft. üzletrészének 5 milliárd forintra rúgó értékhelyesbítése sem.

Az Újpest Labdarúgó Kft. minden évben 1-1,3 milliárd forint kölcsönt nyújtott az Újpest 1885 Futball Kft.-nek, amit azután el is engedett. Ez a klubnál egyéb bevételként, a tulajdonos kft.-nél pedig egyéb ráfordításként jelent meg.

A tavalyi évben ez az elengedett kölcsön tavaly kereken 1 milliárd forintot tett ki,

ennek a rendkívüli tételnek a segítségével sikerült elkerülni a klubnál a folyamatos veszteségeket.

Volt miből kölcsönadnia az Újpest Labdarúgó Kft.-nek, mivel ő maga is kölcsönökből él: a Roderick Duchatelet apjának, az ugyancsak sportbizniszben utazó Rolandnak a tulajdonában álló Staprix NV ugyanis nagyjából 3 milliárd forintnyi összeget nyújtott hosszú lejáratú kölcsönként a fiú cégének, és emellett szintén fennáll a Staprixszal szemben csaknem 5,4 milliárd forintot kitevő rövid lejáratú kötelezettség is.

Roderick Duchatelet apja, Roland szintén sportbizniszben utazik, és eddig is jelentős összegeket utalt az Újpest FC-t idén tavaszig tulajdonló fiának
Roderick Duchatelet apja, Roland szintén sportbizniszben utazik, és eddig is jelentős összegeket utalt az Újpest FC-t idén tavaszig tulajdonló fiának
Fotó: X / Roland Duchatelet

A klub 2023-ban 163 millió forintot kapott a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ), ebből 15 millió forint már a 2024-es évre járt. „Harmadik féltől” a 2022-es alig 23 millió forint után tavaly már közel 102 millió forint érkezett. Ebből az összegből 73,1 millió forint volt a tavalyi évre jutó taopénz (a fennmaradó közel 30 millió forint vélhetően szponzori támogatás), további 163 millió forint ilyen címen befolyt támogatás már szintén az idei évet érinti. Ezek mellett 2023-ban 436 millió forint folyt be játékosok eladásából.

A klub tulajdonosváltása várhatóan jelentős változásokat fog hozni a Megyeri úton. Mint arról lapunk elsőként beszámolt, február végén az Újpest Labdarúgó Kft. Új Lila Kft. néven alapított vállalkozást, melybe apportként vitte be a csapatot üzemeltető Újpest 1885 Futball Kft.-t, illetve a klubot 1 százalékban birtokló Újpest Labdarúgó Akadémia Kft.-t is.

A csapat eladására tehát úgy került sor, hogy a Mol Vagyonkezelő Kft. az Új Lila Kft. üzletrészeit vásárolta meg a Roderick Duchatelet tulajdonában álló Újpest Labdarúgó Kft.-től. Az Újpest 1885 Futball Kft. 2023-as kiegészítő mellékletének végén már olvasható is olyan kitétel, mely szerint az új tulajdonos, azaz a Mol finanszírozási tervei szerint

„jelentős növekedés várható árbevétel és költség oldalon is”.

Enne része az is, hogy a taggyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint a Mol Vagyonkezelő Kft. kérte az Újpest Labdarúgó Kft.-t, engedje el a klub részére nyújtott kölcsönöket, mely kérésnek a Duchatelet-féle cég eleget is tett. Sajtóértesülések szerint a Mol 6,2 milliárd forintot fizetett Duchatelet-nek az Újpest FC-ért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!