TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Opus Global Nyrt. a július 1-jén indult Növekedési Kötvényprogramon belül von be forrást, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalta, hogy a kibocsátott papírok legalább felét lejegyzi.

A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlés szerint a Mészáros Lőrinc többségében lévő Opus Global Nyrt. Igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport – kihasználva a kötvénykibocsátásban rejlő előnyöket – tervezetten 28,6 milliárd forint bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

Mészáros Lőrinc Mészáros Lőrinc

A közleményből az is kiderül, hogy a társaság a jövőben tervezett kibocsátandó kötvényekre az MNB által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb, BBB- besorolást, a társaságra vonatkozóan pedig BB minősítést szerzett az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings GmbH-tól.

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Az Mfor.hu érdeklődésére az MNB július elején azt közölte, hogy addig a május elején megnyílt jegybanki felületen a programba száznál több vállalat regisztrált, amelyek összesített mérlegfőösszege meghaladja a hazai GDP tíz százalékát, a kötvénykibocsátási szándékukat hivatalosan jelzettek több mint felét 10 milliárd forint alatti mérlegfőösszegű vállalatok adják. Amelyek ágazati bontás szempontjából is diverzifikált képet mutatnak: a legtöbben az ingatlanbizniszben utaznak, de jelentős a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a vagyonkezelésben, a mezőgazdaságban, valamint az építőiparban tevékenykedők száma is.

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátáshoz hitelminősítés szükséges, ezt július elejéig húszan indították el. Az általuk tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.