<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt a múlt hónapban közvetve két cégben is kisebbségi tulajdonos lett az egyik érdekeltsége révén. Az egyik cég az építőiparban jeleskedik, a másik pedig a zalaegerszegi tudományos központ környékén mozgolódik.

A Homlok Zsolt közvetett tulajdonában lévő Vasútvillamosító Kft. még múlt héten tett közzé befektetői tájékoztatást a Budapesti Értéktőzsde honlapján, melyben bejelentették, hogy november hónapban milyen társaságokban szerzett a Vasútvill részesedést. A Vasútvill egyedüli tulajdonosa egyébként a Rafinanz Promotion cseh társaság, melynek jelenleg is vezetője Homlok Zsolt (korábban többségi tulajdonosa is volt a cégnek).

Visszatérve a BÉT-en megjelent tájékoztatásra, eszerint

  • 49 százalékos tulajdonrésze lett a Vasútvillnek a zalaegerszegi Z-One Park Alfa Kft.-ben,
  • valamint szintén 49 százalékos részesedést szerzett a cég a várpalotai MABA Hungaria Vasbetonelemgyártó Kft.-ben.

Bővült Homlok Zsolt cégbirodalma (Fotó: MTI)Bővült Homlok Zsolt cégbirodalma (Fotó: MTI)

A két új szerzemény egyike sem nevezhető kispályásnak a maga területén, de haladjunk sorban. A zalaegerszegi Z-One Park Alfa Kft. egészen friss alapítású, ami miatt meglehetősen furcsa is, hogy rögtön eladóvá vált a cég majdnem fele. A céget ugyanis november 4-én alapították és 11-én jegyezte be a cégbíróság. Tulajdonosa a Z-One Park Kft., mely a zalaegerszegi járműipari tesztpálya és a szomszédos területen épülő tudományos, innovációs és kutatóközpont környékén tevékenykedik. A névazonosságból, a megegyező székhelyből joggal következtethetünk arra, hogy a Z-One Park Alfa Kft. alapítása sem független a zalai projekttől. Főtevékenysége a cégnek saját tulajdonú ingatlan adásvétele,

jegyzett tőkéje pedig 5,5 millió euró (jelenlegi árfolyamon kicsit több  mint 2 milliárd forint).

Ezt azonban nem pénzben bocsátották az alapításkor a cég rendelkezésére, hanem egy 5,5 millió euró értékű zalaegerszegi ingatlan jelenti a társaság tőkéjét. A tulajdoni lap szerint az ingatlan a Z-One Park Kft. tulajdona volt, majd a cégalapítás idején átszállt a tulajdoni jog a Z-One Park Alfa Kft.-re.

Így tehát Homlok Zsolt érdekeltsége, a Vasútvill Kft. 49 százalékban lett tulajdonosa az ingatlannak is, mely a helyrajzi szám alapján a járműipari tesztpálya, tudományos központ szomszédságában lehet.

A másik cég, a MABA Hungaria némileg nagyobb múltra tekint vissza, mint a zalaegerszegi, ugyanis azt 2002-ben alapították. A cég nagyságát jól mutatja, hogy jegyzett tőkéje 2014 óta már 214 millió forint. Főtevékenysége építési betontermék gyártása, de mellette huzaltermékeket is gyárthat, fémáru, szerelvény, fűtési berendezés nagykereskedelmével is foglalkozhat, de akár kötőelem, csavar gyártásával is. A cég eddigi egyedüli tulajdonosa a cégkivonat szerint az osztrák Kirchdorfer Fertigteilholding GmbH.

A cég gazdálkodása tavaly bicsaklott meg egy kicsit, ugyanis a viszsaeső bevételek eredménye veszteség lett. A korábbi 1,05 milliárd forint után 2020-ban 629 millió forint folyt be a cég kasszájába, amiből 72,8 milliós veszteség lett a végén. Az elmúlt jó pár évben nem volt ilyenre példa, ha minimálisan is, de mindig sikerült pluszban zárnia a cégnek az évet. A legjobb ebből a szempontból a 2017-es év volt, amikor is 1,08 milliárd forintos bevételből 78,5 milliós nyereség maradt.

Egyébként Homlok Zsoltnak nem lehet oka panaszra a Vasútvill Kft. miatt. 2020-ban 12,4 milliárd forintos árbevételhez jutott a társaság, amiből 1,5 milliárd forint nyereség maradt, igaz, ez némileg elmarad az előző évi 2,2 milliárdtól. Akkor a tulajdonos az egész nyereséget kivette osztalék formájában, a 2020-as eredménnyel kapcsolatban erre vonatkozó információt nem találtunk a dokumentumokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.