<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!			
		
		


		
		

A Talentis Protect első tört évében zömében biztonsági tanácsadásból származott bevétele a társaságnak. A kiadások azonban jóval magasabb szinten alakultak, így méretes veszteséget kellett elkönyvelni év végén. De ez bizonyos szempontból teljesen normális. 

Lapunk számolt be elsőként arról, hogy a felcsúti milliárdos egyik fő cége egy újabb leányvállalattal  gyarapodott, melynek révén egy teljesen új piacon jelent meg Mészáros Lőrinc. 2020 nyár elején alapította meg a Talentis Protect Zrt.-t, melynek egyedüli tulajdonosa a több társaságot is céghálójában tudó Talentis Group Zrt. És bár a Mészáros-birodalom és maga Mészáros Lőrinc gyarapodása gyakran elképesztő ütemet mutat, a piac törvényei alól ő sem mentesül. 

Gondolunk itt arra, hogy egy induló vállalkozás felfutásához mindig időre van szükség - akár 1-2 évre is. Így az elsőként leadott beszámoló néhány kivételtől eltekintve rendre veszteségeket mutat. Nem volt ez másként a 2020 nyár elején megalapított Talentis Protect Zrt. esetében sem. 

Egy induló Mészáros-cég is veszteséget termel (Fotó: MTI)Egy induló Mészáros-cég is veszteséget termel (Fotó: MTI)

Milliós fizetések, pár százmilliós veszteség

A cég működésének első hat hónapjában 138 millió forint árbevételt könyvelhetett el (ami egyébként töredéke a két, már bejáratott kormányközeli őrző-védő cég, a Valton-Sec és a Civil Biztonsági Zrt.-k sokmilliárdos bevételének.) A kiegészítő melléklet szerint a bevételek zömét tanácsadásnak köszönhette a Talentis Protect, biztonsági tanácsadás révén ugyanis 105,5 millió forint folyt be a kasszába. A második legjövedelmezőbb tevékenység a közvetített szolgáltatásoknak köszönhető, ennek révén 16 millióhoz jutott a cég. 13,4 millió forint folyt be személyvédelmmi feladatoknak köszönhetően, az információ biztonsági feladatok elvégzése pedig 3,1 milliót hozott a konyhára. 

Anyagjellegű ráfordításként majdnem 120 milliót, személyi jellegűként pedig 218 milliót könyveltek el. Év végére már 27-en dolgoztak a cégnél, ami a bérköltségből kiindulva

havi bruttó 1,1 millió forintos átlagbért feltételez. 

Az összeg nemcsak első ránézésre tűnik magasnak, hanem akkor is kiugró, ha összevetjük ezt a két másik kormányközeli őrző-védő cégnél kimutatható átlagos bruttóval. A Pintér Sándor belügyminiszterhez köthető (egykoron tulajdonosa volt, ma már az akkori társtulajdonos, Tasnádi László érdekeltsége) Civil Biztonsági Zrt.-nél bruttó 365 ezer, a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként elhíresült Valton-Sec Zrt.-nél pedig 242 ezer forintos átlagbért kapunk a beszámolóban szereplő adatok alapján. 

A kép azonban csalóka némiképp: utóbb említett két társaság alkalmazásában ugyanis nagyon sokan állnak - a Civil átlag 365, a Valton pedig 172 főt foglalkoztatott tavaly - rendezvény- és helyszínbiztosítási megbízásaik révén több, alacsonyabb bérigényű munkatársuk is lehet. A Talentis Protect pedig az árbevétel összetétele alapján feltehetően első körben magasabb bérigényű, elméleti, biztonsági szakembereket alkalmazott, akik tanácsadói tevékenység végzésére is predesztináltak. 

Visszatérve a Talentis Protect beszámolójához: az árbevételek és ráfordítások eredőjeként üzemi szinten is méretes veszteség jött össze, 226,8 millió forintos mínusz. Ebből az adófizetési kötelezettség és a pénzügyi eredményeken elért kisebb mínusz végül

238 millió forintos veszteségbe fordította a cég gazdálkodását.

Van tartalék, de a tulajdonosnak intézkedni kell

A veszteség ténye önmagában sem túl szívderítő, de egy másik kellemetlen következménnyel is járt. A Talentis Protectnek ezt a zakót ugyanis nem bírta el a kezdeti saját tőkéje, ezen a soron -233 millió forint szerepel a mérlegben. A számviteli jogszabályoknak való megfelelés érdekében ez a helyzet tulajdonosi beavatkozást igényel - erre a kiegészítő mellékletben is kitérnek. 

"A Talentis Protect Zrt. saját tőkéjének összege a veszteség folytán kisebb, mint a jegyzett tőke összeg (...), a társaság a saját tőke helyreállítása érdekében a jogszabály ide vonatkozó rendelkezéseit figyelembe véve a szükséges intézkedéseket megteszi."

Egyszerűbben megfogalmazva tőkeinjekcióra van szükség. Pedig már az induláshoz is rengeteg pénzt tolt a cégbe a tulajdonos, a Talentis Group Zrt. Ez jól látszik a kötelezettségek és a pénzeszközök sorokon. A Talentis Protect tavaly év végén 1,1 milliárd forint tartozással rendelkezett, melyből 1 milliárd hosszú lejáratú kötelezettség a Talentis Group Zrt.-vel szemben. 

A mérleg másik oldalán pedig az látszik, hogy ebből a kölcsönből még bőven maradhatott a cég képzeletbeli kasszájában. A pénzeszközök soron 704 millió forintot tartottak nyilván, mindet bankbetét formájában. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.