2019. június 2. 17:08

Ez a célja a Magyarországon legtöbb extrudált kenyeret értékesítő abonyi vállalkozásnak, amelyhez egyebek mellett a tavalyi év 15 százalékos árbevételarányos nyeresége ad muníciót, miután külső forrás nélkül működik.

A 2014-ben az Újvilág Szövetkezet jogutódjaként létrejött Abonett Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. 801 millió forintos nettó árbevétel mellett 122 milliós adózott nyereséggel zárta a 2018-as évét – derül ki a társaság szerdán közzétett éves beszámolójából. Igazán a cég 1,27 milliárdos saját tőkéje az érdekes, amely a tizenhatszorosa a 78 milliós törzstőkéjének. 

Nemcsak saját márkanév alatt Nemcsak saját márkanév alatt

Fotó: Abonett

Az abonyi családi cég saját tőkéjét az utóbbi öt évben elért nyereségei hizlalták. E profitok adózás után évente 200 millió körüliek voltak, csak a tavalyi tért el jelentősebben e szinttől. A 122 milliós 2018-as nyereséget Szebeni Zoltán ügyvezető az Mfor.hu érdeklődésére azzal magyarázta, hogy kellett a forrás a technológiaváltáshoz, amelynek során a gluténes extrudált kenyerek gyártását elválasztották a gluténmentesekétől. Úgy vélik ugyanis, hogy a funkcionális, egészséges termékek piaca felfutóban van, így a gluténmentes, bio és superfood alapanyagokat felhasználó új termékekkel új fogyasztókat is képesek lehetnek meghódítani. Az 1986 óta a magyar élelmiszerüzletekben kapható, ma már tizennégy fajtából álló Abonett extrudált kenyércsalád egy szeletében mindössze 19 kalória van, de a négyféle szendvicsükben is 130-nál kevesebb.

Egyrészt az egészségesebb harapnivalók iránti kereslet várható növekedése miatt számít arra az Abonett, hogy árbevétele a tavalyinál 12,5 százalékkal magasabb, 900 millió forint lehet az idén. Másrészt azért, mert szeretné fokozni az exporttevékenységét. Jelenleg az árbevétele 5 százalékára tesz szert termékei külföldi értékesítéséből, ezt az arányt a céget 2018-tól már ügyvezetőként is jegyző Szebeni Zoltán tájékoztatása szerint 2-3 éven belül szeretnék 15-20 százalékosra növelni. Jelenleg az Abonett a saját márkaneve alatt futó termékével Olaszországban, illetve a környező kelet-közép európai országokban van jelen. A nagyobb volumenű exporthoz azonban fontos hogy a nagy nemzetközi áruházláncok polcaira is bekerüljenek az Abonett vagy az áruházláncok saját márkaneve alatt akár.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.