<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Pénteken állították volna vissza a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának termelését, de lapértesülés szerint újabb hibát találtak.

Tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a legutóbbi nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt. Korábban december másodikára, péntekre tervezték a magyar olajvállalat szakemberei az újraindítást, amely most már biztos, hogy ezen a héten nem történik meg az Index.hu értesülései szerint.

A Mol százhalombattai finomítója - Fotó: Mol
A Mol százhalombattai finomítója - Fotó: Mol

A finomító körülbelül 55 százalékon üzemelt sokáig, miután egy tervezett karbantartási folyamat közben olyan meghibásodást észleltek, ami miatt újabb javításokra volt szükség. A magyar olajvállalat úgy tervezte, hogy december 2-től ismét teljes kapacitással termel majd az üzem, miután addig biztonságosan befejezik az egyik legkényesebb egység, a HDS karbantartását és ellenőrzését. A most feltárt újabb hiba miatt azonban a pénteki újraindítás az Index szerint nem valósulhat meg.

A lap szerint az újabb hiba legalább 3 napos csúszást okoz.

Márpedig jelenleg nincs elég üzemanyag az országban a kereslet kielégítésére. A Mol emiatt nemrég úgy döntött, hogy nagykereskedelmi korlátozásokat vezet be, és november 18. óta mérsékelni kezdték egyes kutak ellátását, magyarul nem szállítanak mindenkinek üzemanyagot. A hiányt importból kellene pótolni, ám a hatósági árak miatt ezt továbbra sem vállalja senki. A Független Benzinkutak Szövetsége immár napi szinten frissíti azt a listát, amelyen azok a falvak és városok szerepelnek, amelyekben ellátási problémák lehetnek. Összeállításunk a témában: