5p

9 órától sajtótájékoztatót tart Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank első negyedéves eredményeiről. Az mfor.hu munkatársa a Nádor utcából jelentkezik, ahol kiderülhet, örülni, vagy búsulni kell-e a 40 milliárd feletti profit láttán. Mfor.hu-tudósítás.

A vártnál kicsit jobb, 42,4 milliárd forintos nyereséget ért el az első negyedévben az OTP. A bank hitelportfóliója tovább romlott, a negyedév végén már 10,7 százalék volt a 90 napon túli késedelembe esők aránya. Szerda reggel a bank vezérigazgató-helyettese tart sajtótájékoztatót, így talán kiderülhet, jó eredménynek számít-e ez a 42,4 milliárd.

9:05

Az OTP 500 millió forinttal támogatja a májusi vihar, árvíz, belvíz károsuljait - jelentette be a sajtótájékoztató elején Pongrácz Antal, a bank alelnöke. A bank a Vöröskereszt számlájára utalja át az összeget. 

9:07

A tavalyi negyedik negyedévhez képest megduplázódott a bank profitja, de ez köszönhető volt a 2009 végén tapasztalt jelentős céltartalékolásnak. A tavalyi első negyedévhez képest is jelentősen javult az eredmény. A bank tőkemegfelelési mutatója tovább emelkedett, 13,8 százalékon állt - kezdi Bencsik László. 

9:10

Az első negyedévben kötvényvisszavásárlás nem volt, az egyszeri tételek közül csak az állampapír-portfólióün elért 6,5 milliárd forintot érdemes kiemelni.

9:13

A svájci frank és a japán jen hitelek esetében 75, illetve 50 bázispontos extra csökkentést hajtottunk végre a kamatokban, ezzel próbáljuk kompenzálni a forint utóbbi időszakban tapasztalt gyengülését. Ez körülbelül 10 forintos árfolyamelmozdulást küszöböl ki, egy tízmillió forintos, 20 éves lakáshitel esetében havi ötezer forintot jelent - közölte a bank vezérigazgató-helyettese.

A  nagy válságon belül átéltünk egy kis válságot a görög adósság kapcsán. A közép-európai országok más helyzetben vannak, mint az eurózóna perifériáján lévő dél-európai országok.

9:18

Ha a magyar adósság továbbra is csökkenő pályán lesz, akkor nem fognak minket összemosni az eurózóna perifériáján lévő problémás országokkal - véli Bencsik.  

"Ukrajnában az történik, amire számítottunk, csak gyorsabban" - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese. Az ukrán leányban az utóbbi években sok fejtörést okozott a banknak, most az első negyedévben azonban már minimális nyereséget hozott.  

9:25 

"Az 55 milliárdos céltartalék tartalmaz olyan óvatos céltartalékképzést, melyet úgy gondoltuk, hogy most meglépünk. Ez elsősorban Ukrajnát és Montenegrót érinti, ennek mértéke tízmilliárdos nagyságrendű" - hangzott el.

9:29 

Oroszországban a Technosila nevű céggel szemben van 45 millió dolláros kitettsége a banknak, azonban a cég február végétől nem fizet. Ez még nem éri el a 90 napos késedelmet, de a bank már az első negyedévben előrelátóan céltartalékolni kezdett, jelenleg a hitel 65 százalékban van lefedezve céltartalékkal. A második negyedévben ezt az arányt tovább szeretné növelni az OTP. 

9:33 

Magyarországon a vállalati szektor felé tovább növelte hitelezési aktivitását az OTP, emellett a fogyasztási hitelek állománya tudott még növekedni a tavalyi év végéhez képest.  A betéti oldalon folytatódik a tavalyi év trendje , tovább nő a betétállomány.

9:36 

A portfólióminőségben drámai dolog nem történt, nem okoz meglepetést, hogy tovább nőtt a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya. Az új hitelek esetében viszont folytatódik a tavaly kezdődött folyamat: egyre kisebb a problémás hitelek aránya.   

Ukrajnában a portfólióromlás üteme lényegesen kisebb volt, mint a tavalyi első vagy a harmadik negyedévben.  

9:41

2,15 millió euró görög, 7,86 millió euró portugál kitettsége van a banknak, Portugáliában ez az összeg bankközi betét formájában van meg, 2010 júniusában jár le.  

9:43

"Nem számítunk arra, hogy újabb válságok söpörnének végig a régión, de az OTP tőkeállománya megfelelő, felkészültünk a legrosszabb szcenárióra is" - mondta Bencsik. A bank vezérigazgató-helyettese szerint a görög válság meg fog oldódni.

A bank likviditási helyzete továbbra is stabil, messze túl van azon a szinten, ami normál körülmények között indokolt lenne Szép lassan ezt a likviditási tartalékot elkezdik csökkenteni, a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt 4,85 milliárd euróról 4,6 milliárdra csökkent.  "Mind tőke, mind likviditási szempontból továbbra is sziklaszilárd a pozíciónk" - tette hozzá Bencsik László.

9:48

"Összességében elégedettek lehetünk az OTP-csoport első negyedéves teljesítményével, drámai változások nem történtek. Az ukrán leánybank jó teljesítménye pozitívum, az orosz bank pedig motorként tovább dübörög" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Ugyanakkor azt továbbra sem kívánta elárulni, mennyi a menedzsment titkos profitcélja 2010-re.

9:52 

A negyedik negyedéves eredmények ismertetésekor Csányi Sándor a bank terjeszkedési terveiről beszélt. "Ezzel kapcsolatban egyelőre semmi konkrétumot nem tudok elmondani. nyitva tartjuk a szemünket és az ígéretes lehetőségeket megnézzük" - mondta ezzel kapcsolatban az mfor.hu kérdésére Bencsik László. 

Menedzsment Fórum 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!