2010. május 19. 07:09

9 órától sajtótájékoztatót tart Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a bank első negyedéves eredményeiről. Az mfor.hu munkatársa a Nádor utcából jelentkezik, ahol kiderülhet, örülni, vagy búsulni kell-e a 40 milliárd feletti profit láttán. Mfor.hu-tudósítás.

A vártnál kicsit jobb, 42,4 milliárd forintos nyereséget ért el az első negyedévben az OTP. A bank hitelportfóliója tovább romlott, a negyedév végén már 10,7 százalék volt a 90 napon túli késedelembe esők aránya. Szerda reggel a bank vezérigazgató-helyettese tart sajtótájékoztatót, így talán kiderülhet, jó eredménynek számít-e ez a 42,4 milliárd.

9:05

Az OTP 500 millió forinttal támogatja a májusi vihar, árvíz, belvíz károsuljait - jelentette be a sajtótájékoztató elején Pongrácz Antal, a bank alelnöke. A bank a Vöröskereszt számlájára utalja át az összeget. 

9:07

A tavalyi negyedik negyedévhez képest megduplázódott a bank profitja, de ez köszönhető volt a 2009 végén tapasztalt jelentős céltartalékolásnak. A tavalyi első negyedévhez képest is jelentősen javult az eredmény. A bank tőkemegfelelési mutatója tovább emelkedett, 13,8 százalékon állt - kezdi Bencsik László. 

9:10

Az első negyedévben kötvényvisszavásárlás nem volt, az egyszeri tételek közül csak az állampapír-portfólióün elért 6,5 milliárd forintot érdemes kiemelni.

9:13

A svájci frank és a japán jen hitelek esetében 75, illetve 50 bázispontos extra csökkentést hajtottunk végre a kamatokban, ezzel próbáljuk kompenzálni a forint utóbbi időszakban tapasztalt gyengülését. Ez körülbelül 10 forintos árfolyamelmozdulást küszöböl ki, egy tízmillió forintos, 20 éves lakáshitel esetében havi ötezer forintot jelent - közölte a bank vezérigazgató-helyettese.

A  nagy válságon belül átéltünk egy kis válságot a görög adósság kapcsán. A közép-európai országok más helyzetben vannak, mint az eurózóna perifériáján lévő dél-európai országok.

9:18

Ha a magyar adósság továbbra is csökkenő pályán lesz, akkor nem fognak minket összemosni az eurózóna perifériáján lévő problémás országokkal - véli Bencsik.  

"Ukrajnában az történik, amire számítottunk, csak gyorsabban" - mondta az OTP vezérigazgató-helyettese. Az ukrán leányban az utóbbi években sok fejtörést okozott a banknak, most az első negyedévben azonban már minimális nyereséget hozott.  

9:25 

"Az 55 milliárdos céltartalék tartalmaz olyan óvatos céltartalékképzést, melyet úgy gondoltuk, hogy most meglépünk. Ez elsősorban Ukrajnát és Montenegrót érinti, ennek mértéke tízmilliárdos nagyságrendű" - hangzott el.

9:29 

Oroszországban a Technosila nevű céggel szemben van 45 millió dolláros kitettsége a banknak, azonban a cég február végétől nem fizet. Ez még nem éri el a 90 napos késedelmet, de a bank már az első negyedévben előrelátóan céltartalékolni kezdett, jelenleg a hitel 65 százalékban van lefedezve céltartalékkal. A második negyedévben ezt az arányt tovább szeretné növelni az OTP. 

9:33 

Magyarországon a vállalati szektor felé tovább növelte hitelezési aktivitását az OTP, emellett a fogyasztási hitelek állománya tudott még növekedni a tavalyi év végéhez képest.  A betéti oldalon folytatódik a tavalyi év trendje , tovább nő a betétállomány.

9:36 

A portfólióminőségben drámai dolog nem történt, nem okoz meglepetést, hogy tovább nőtt a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya. Az új hitelek esetében viszont folytatódik a tavaly kezdődött folyamat: egyre kisebb a problémás hitelek aránya.   

Ukrajnában a portfólióromlás üteme lényegesen kisebb volt, mint a tavalyi első vagy a harmadik negyedévben.  

9:41

2,15 millió euró görög, 7,86 millió euró portugál kitettsége van a banknak, Portugáliában ez az összeg bankközi betét formájában van meg, 2010 júniusában jár le.  

9:43

"Nem számítunk arra, hogy újabb válságok söpörnének végig a régión, de az OTP tőkeállománya megfelelő, felkészültünk a legrosszabb szcenárióra is" - mondta Bencsik. A bank vezérigazgató-helyettese szerint a görög válság meg fog oldódni.

A bank likviditási helyzete továbbra is stabil, messze túl van azon a szinten, ami normál körülmények között indokolt lenne Szép lassan ezt a likviditási tartalékot elkezdik csökkenteni, a tavalyi negyedik negyedévben tapasztalt 4,85 milliárd euróról 4,6 milliárdra csökkent.  "Mind tőke, mind likviditási szempontból továbbra is sziklaszilárd a pozíciónk" - tette hozzá Bencsik László.

9:48

"Összességében elégedettek lehetünk az OTP-csoport első negyedéves teljesítményével, drámai változások nem történtek. Az ukrán leánybank jó teljesítménye pozitívum, az orosz bank pedig motorként tovább dübörög" - mondta a vezérigazgató-helyettes. Ugyanakkor azt továbbra sem kívánta elárulni, mennyi a menedzsment titkos profitcélja 2010-re.

9:52 

A negyedik negyedéves eredmények ismertetésekor Csányi Sándor a bank terjeszkedési terveiről beszélt. "Ezzel kapcsolatban egyelőre semmi konkrétumot nem tudok elmondani. nyitva tartjuk a szemünket és az ígéretes lehetőségeket megnézzük" - mondta ezzel kapcsolatban az mfor.hu kérdésére Bencsik László. 

Menedzsment Fórum 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.