10p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A politikai elemzők még találgatják, hogy Ursula von der Leyen ambicionál-e egy újabb ciklust az Európai Bizottság (EB) élén, amikor szűk egy év múlva lejár az EB mandátuma. Ez nem derült ki az immár hagyományos értékelő beszédéből, az viszont igen, hogy a Bizottság és a mögötte álló tagállami kormányok zöme megértette a kor szavát: fordulat áll be a nemzetközi gazdasági és politikai viszonyokban, egyebek mellett a kínai relációban. 

Ahhoz, hogy Európa a maga 450 milliós lakosságával, 15 trillió eurós gazdaságával érvényre juttassa az erejét és képességeit, új módon kénytelen viszonyulni a glóbusz többi szereplőihez. Válságos időkben a kölcsönös függésből könnyen kiszolgáltatottság lesz – ezt megmutatta a Covid-járvány, amikor hirtelen kiderült a politikai döntéshozók számára az iparági szakemberek által ismert tény, hogy egy sor fontos közbenső termék és készáru az antibiotikumoktól és orvosi maszktól a napelemekig és technológiai kütyükig szinte kizárólag Kínából szerezhető be. 

Az akkori tülekedés áruért, szállítási kapacitásért, tengeri konténerért felhajtotta az árakat, és nagyban hozzájárult a 2021-től nekilendülő inflációhoz. Egyben leckét is adott a politikai stratégáknak. A maga otromba módján Trump már jóval korábban megkezdte a külkereskedelmi korlátok visszaállítását a kínai relációban: vámemelésekkel, piacra lépési korlátokkal sokat visszavett azokból a kedvezményekből, amelyeket még jóval korábban, egészen más kínai belpolitikai viszonyok és nemzetközi versenypozíciók között megkapott a Kínai Népköztársaság, mint sok más „emerging market”. 

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!