2p

Hónapok óta gondok vannak Magyarország egyik legjobbnak tartott szülészetén, mert nincs elég orvos és ápoló, előfordult, hogy nem volt az osztályon szakorvos ügyeleti időben.

Néhány hét alatt két alkalommal is válságtanácskozást hívtak össze az újbudai Szent Imre kórházban kialakult szakorvoshiány miatt – írta a hvg360 több forrásra hivatkozva. Az intézmény nőgyógyászatán ugyanis már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket. 

Bár az osztály dolgozói több alkalommal jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, egyelőre nem született érdemi megoldás az ügyben. A kiszámíthatatlan helyzet miatt több szakorvos is fontolgatja a felmondást.

Egy, az ügyre rálátó forrás elmondása szerint a napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon. Bár az Országos Mentőszolgálatot és a Központi Ágynyilvántartót is értesítették és próbálták átirányítani a pácienseket, így is több olyan kismama volt, aki először a Szent Imrébe került, majd onnan kellett átszállítani másik intézménybe.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét", a „betegutak szervezéséről" pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott. A probléma nem hirtelen keletkezett, az intézményben fokozatosan alakult ki a szakemberhiány, sokan azután mentek el, hogy 2021-ben a kormány átalakította az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyát és kriminalizálta a hálapénz elfogadását. 

A reform lényegesen megnehezítette egyebek között azt a gyakorlatot, hogy egy nőgyógyász által magánrendelésen kezelt kismama ugyanannál az orvosnál, állami intézményben szüljön. A másodállásokat ugyanis külön engedélyeztetéshez kötötték, a szabad orvosválasztás legális lehetőségeit pedig gyakorlatilag ellehetetlenítették.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!