3p

A kormány reformjának eredményeképpen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak Miskolcon lesz gyermekorvosi ügyelet.

A Népszava cikke szerint áprilistól Borsod-Abaúj-Zemplén (vár)megyében folytatódik a viták kereszttüzében álló, és a Magyar Orvosi Kamara ellen indított kormányzati támadás hátterét is adó az új alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése. A január elsejétől hatályos jogszabály alapján a kormányzat alaposan átszabja a háziorvosi ellátást, benne az alapellátási ügyeleti rendszert. Eszerint - Budapest kivételével – az OMSZ-ra bízná a feladat megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik.

A megyében jelenlegy az alapellátási körzetek közel hatoda üres, a legkritikusabb a vegyes praxisok helyzete. A tervek szerint BAZ-megyében 14 településen (közöttük városokban is) megszűnne az eddigi háziorvosi ügyelet. Így járna Abaújszántó, Borsodnádasd, Csokvaomány, Emőd, Felsőzsolca, Gesztely, Múcsony, Nyékládháza, Pálháza, Rudabánya, Sajószentpéter, Szirmabesenyő, Szendrő, Tiszalúc.

Gyermekügyeleti pont pedig csak egyetlen egy maradna a megyében, a miskolci megyei kórházban. Ez a Népszava szerint azt jelenti, hogy

"a megye legtávolabbi pontjáról is ide kell majd hozni hétköznap 16-22 óra között, hétvégén 8 és 22 óra között a gyerekeket".

Háziorvosi ügyelet tíz településen maradna: Miskolcon, Ózdon, Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Tiszaújvárosban, Encsen, Szerencsen, Sátoraljaújhelyen, Sárospatakon és Edelényben

Frissítés: Az Országos Mentőszolgálat azzal egészítette ki cikkünkhet, hogy egy gyermek sem marad ellátatlanul, ugyanis Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 10 pontján ezután is úgynevezett "vegyes ügyeletek" működnek, ahol a gyermekek is megfelelő ellátást kapnak, tehát nem kell a megye távoli pontjairól is Miskolcra hozni a beteg gyermeket. Eddig sem volt minden járásban külön gyermekorvosi ügyelet, a járási ügyeletek rendszerint vegyes ügyeletekként működtek, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt ellátást kaptak. Egyértelmű tény, hogy nincs szükség minden járásban külön gyermekorvosi ügyeletre, továbbá minden orvos és mentőtiszt képes és alkalmas gyermekek sürgősségi ellátására is. Ezeken túlmenően, a kórházi központi gyermekügyelet is rendelkezésre áll, a 1830-as telefonszám pedig gyermekek esetében is hívható, ahonnan súlyos állapotú gyermekhez azonnal mentőt küldenek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!