5p

Érdekes módszerrel derítették ki a kutatók, hogyan alakulhatott a nyári átlaghőmérséklet az elmúlt kétezer évben. 

A globális felmelegedés okozta környezeti és gazdasági károkról, egészségügyi kockázatokról és következményekről nem lehet eleget beszélni. Ha a jelenlegi ütemben – vagy még gyorsabban – folytatódik a klímaváltozás, annak néhány évtizeden belül az élet minden területén pusztító következményei lehetnek. 

Amint arról témával foglalkozó cikkében a Conversation is írt, 2023 nyara a legforróbb volt, amit az elmúlt kétezer évben az északi félteke nem trópusi területein élők megtapasztalhattak. Legalábbis ez derül ki abból a tanulmányból, amelynek szerzői fák évgyűrűinek segítségével próbálták meg rekonstruálni az elmúlt évezredekben lezajlott természetes éghajlati változásokat.

 

A fák évgyűrűi évszázados titkokat rejthetnek
A fák évgyűrűi évszázados titkokat rejthetnek
Fotó: Depositphotos

Az eredmények arra utalnak, hogy Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában – pontosabban azon a területen, ahol ezek a kontinensek elterülnek – 2023 júniusában és júliusában a felszíni levegő átlaghőmérséklete 2,2 Celsius fokkal haladta meg a Kr. u. 1. és 1890 közötti nyarak átlaghőmérsékletét. Mivel a globális hőmérsékleti értékek feljegyzésének kezdete, vagyis 1850 előttről nem maradt fenn minden területre kiterjedő hőmérsékleti adat, a kutatók a rendelkezésükre álló természeti “bizonyítékok” alapján vonták le következtéseiket. (Érdekesség, hogy a legrégebbi műszeres időjárási feljegyzés 1659-ig nyúlik vissza, Közép-Angliában vezették.)

Hogyan segíthetnek az évgyűrűk az éghajlati változások rekonstruálásában? 

Ahhoz, hogy releváns adatokat nyerhessenek, a kutatók a környezeti jellemzőket magukon hordozó, természetes lenyomatokat tanulmányoztak. Ez esetben nem a permafrosztból előkerült magokat vagy üledéket, hanem évgyűrűket. Az évgyűrűk szélessége ugyanis utal a fák növekedését befolyásoló éghajlati körülményekre, csakúgy mint a fa sűrűsége vagy a kémiai összetétele. Ezért olyan fákat kerestek, amelyek hűen rögzíthették a múltbeli éghajlati információkat. Az északi féltekén fahatáron növekvő tűlevelűeket vizsgálták Észak-Amerikában és Kanadában, az Egyesült Királyságban és Európában, Skandináviában, Oroszországban, Mongóliában és Japánban. Ezen fák esetében ugyanis a nyári hőmérséklet befolyásolja legerősebben az évgyűrűk növekedését. Ha forró a nyár, ezek a tűlevelűek jellemzően széles, sűrű évgyűrűket növesztenek.

A két Celsius-fokos globális felmelegedés túl sok

Az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás azt irányozza elő, hogy a globális felmelegedés mértékét a következő néhány évtizedben mindenképpen 2°C alatt kell tartani. Alapvető probléma viszont, hogy sokan kizárólag globális szinten (egységesen) igyekeznek felmérni a klímaváltozás potenciális hatásait, és csak legyintenek a két fokkal melegebb átlaghőmérséklet hallatán. A regionális szintű felmelegedés viszont sokkal drasztikusabb lehet a globálisnál. A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői emlékeztetnek rá, hogy a jelenlegi adatok alapján regionális szinten az északi féltekén máris "buktuk" a párizsi célkitűzést. 

A 2023-as hőhullámokkal, aszályokkal, özönvízszerű esőzésekkel, áradásokkal és szélviharokkal tarkított szélsőséges időjárást a kutatók egyrészt az üvegházhatású gázok fokozott mértékű kibocsátásával, másrészt az El Niño-jelenség “meleg fázisának” hatásaival hozták összefüggésébe. Utóbbi a Csendes-óceán trópusi területeit érintő, a tengervíz áramlását is befolyásoló természetes éghajlati jelenség. 

A kutatók az eredményekkel kapcsolatban megemlítették: a fák rendkívül fontos részei az ökoszisztémának, és jelentős szerepük van a globális éghajlat alakulásában.

A trópusi erdők képezik a globális szénkészlet jelentős részét – a növényzetben és a talajban majdnem annyi szén raktározódik, mint amennyi a légkörben található. Emellett a fák az éves szén-dioxid kibocsátás mintegy 29 százalékát "vonják el" a levegőből, ami becslések szerint körülbelül 15,6 gigatonnát jelenthet.

Egészségügyi kockázatok és potenciális következmények

Amint arról korábban írtunk, a globális felmelegedéssel járó drasztikus hőmérséklet-változás közegészségügyi szempontból is súlyos következményekkel járhat. Nemcsak a krónikus betegséggel küzdők és a frontérzékenyek szervezetét terhelheti meg a hirtelen felmelegedés vagy az egyik napról a másikra történő – akár 20-25 Celsius-fokos – lehűlés, hanem az egészséges emberekét is. Az ilyenkor jelentkező jellegzetes és gyakori tünetek, mint például a fejfájás, az ingerlékenység, a fáradtság, a fáradékonyság vagy a vérnyomásproblémák mellett az olyan komoly betegségek kialakulásának kockázata is megnő, mint a szívroham vagy a stroke. A hőmérséklet-változással összefüggésbe hozható agyi érkatasztrófa, a stroke például évente több mint félmillió ember halálát okozza

Szakemberek szerint a nagy meleg egyéb egészségügyi kockázatokat is rejt. Amennyiben a levegő hőmérséklete tartósan meghaladja a 32 Celsius-fokot, akkor a kiszáradás, a hőguta vagy a hőkimerültség veszélye mellett a már meglévő krónikus betegségek – mint a migrén, az ízületi gyulladás, az asztma, a vesebetegség, vagy a 2-es típusú cukorbetegség – súlyosbodásával is számolnunk kell. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!