2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez is része lehet a titokzatos biztonsági megállapodásnak.

Újabb részletek derültek ki arról a biztonsági együttműködésről, amelyet Vang Hsziahonggal, Kína közbiztonsági miniszterével kötött a magyar kormány.

A megállapodásról lapunk is írt, cikkünkben elsősorban a digitális megfigyelési technológiák lehetséges átvételét, és ennek kockázatait emeltük ki, Szerbia példájából kiindulva.

A Die Welt német lap is a szerb-kínai biztonsági együttműködésből indul ki, amikor a Euronews szemléje alapján arra jut, hogy kínai rendőrök kaphatnak hivatalos felhatalmazást arra, hogy Magyarországon járőrözzenek.

Ez a gyakorlat Szerbiában már működik, és hivatalosan a kínai turisták védelmét szolgálja, ám jogvédő szervezetek szerint a külföldi kínai jelenlét inkább a kínai állampolgárok és disszidensek ellenőrzését és megfélemlítését szolgálja, akár több ezer kilométeres távolságban a kínai határoktól.

"A kínai befektetésekkel sok kínai állampolgár is érkezik Magyarországra. A kínai állam szempontjából ezeket az embereket ellenőrizni kell"

- mondta Panyi Szabolcs magyar oknyomozó újságíró a német lapnak, hozzátéve hogy a biztonsági megállapodás, a Magyarországon megjelenő kínai rendőrök is ezt a célt szolgálhatják.

Korábban kiderült, hogy Budapesten a Józsefvárosban és Kőbányán is üzemeltett Kína olyan "szolgáltató állomást", amely valójában a kínai rendőrség illegálisan működő irodájaként működött. Hasonló "irodákra" bukkantak már a világ számos országában, a helyi hatóságok pedig igyekeznek ezeket felszámolni - ha nem kötnek inkább a gyakorlatot legalizáló együttműködési megállapodást Kínával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!