3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az emberkereskedelem elleni fellépés terén lesz még dolga a hatóságoknak.

Az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezmény végrehajtásában előrelépések történtek Magyarországon, azonban a hatóságoknak további lépéseket kell tenniük az áldozatoknak nyújtott segítség javítására - közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) hétfőn.

A jelentés szerint a magyar hatóságoknak biztosítaniuk kell az emberkereskedelem áldozatainak jobb hozzáférését a jogsegélyhez és kártérítéshez, valamint "meg kell erősíteniük a munkaerő-kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem elleni küzdelemre irányuló intézkedéseket".

Többen váltak emberkereskedők áldozatává. Fotó: Depositphotos
Többen váltak emberkereskedők áldozatává. Fotó: Depositphotos

Nőtt az áldozatok száma

Mint megállapították, az embercsempészet azonosított áldozatainak száma 754 volt Magyarországon 2019 és 2022 között, ami növekedést jelent az előző vizsgált időszak adataihoz képest. A legtöbb azonosított áldozat nő volt, valamint kiskorú, akik ellen a szexuális visszaélés volt a kizsákmányolás fő formája. Emellett a munkaerő-kizsákmányolás céljából történő emberkereskedelem is megnőtt - jegyezték meg.

 A GRETA kiemelte: a magyarországi előrelépések közé tartozik az emberkereskedelem elleni küzdelemről szóló új nemzeti stratégia elfogadása, valamint a Legfőbb Ügyészség által kiadott, az embercsempészettel kapcsolatos ügyek felderítését és üldözését elősegítő iránymutatások.

A szakértői csoport üdvözölte a jogsegélytörvény módosításait, amelyek révén az embercsempészet áldozatai ingyenes jogi segítséghez juthatnak büntető-, polgári- és közigazgatási eljárásokban. A jelentés ugyanakkor megjegyezte, hogy a gyakorlatban az áldozatok korlátozottan férnek hozzá az ingyenes jogsegélyhez, és sürgették a magyar hatóságokat annak biztosítására, hogy az áldozatok korlátlanul jussanak hozzá az emberkereskedelemre szakosodott szaktudással rendelkező hivatásos ügyvédek ingyenes jogi szolgáltatásihoz.

Ritka a kártérítés

A szakértők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az emberkereskedelem áldozatai közül csak néhány kapott kártérítést az elkövetőktől vagy az államtól. Ezzel kapcsolatban arra biztatták a magyar hatóságokat, hogy rendszeresen tájékoztassák az áldozatokat erről a jogukról, teljes mértékben kihasználva ezzel a bűncselekményből származó vagyon lefoglalására és elkobzására vonatkozó meglévő jogszabályokat.

Több vádemelés és elmarasztalás

A jelentésben megjegyezték, hogy az elmúlt években nőtt az embercsempészettel és a kapcsolódó bűncselekményekkel kapcsolatos vádemelések és elmarasztalások száma Magyarországon. Az emberkereskedelem elleni büntető igazságszolgáltatás során azonban számos hiányosság maradt fenn, ezért a szakértők úgy vélik, hogy a hatóságoknak gondoskodniuk kell a kizsákmányolás különböző formáira irányuló embercsempészettel kapcsolatos bűncselekmények, beleértve a háztartási rabszolgasággal összefüggő esetek proaktív és azonnal kivizsgálásáról.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!