<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A német főügyész nemzetközi bíróság felállítását sürgeti az orosz háborús bűnök kivizsgálására. Az USA újabb 2,2 milliárd dolláros segélycsomagot állít össze - benne az eddigi legnagyobb hatótávolságú fegyverekkel. Elkezdődött a háború 346. napja.

  • Németország bizonyítékokat gyűjtött össze az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökről - mondta Németország főügyésze egy szombaton megjelent lapinterjúban, hozzátéve, hogy nemzetközi bírósági eljárásra van szükség. "Jelenleg például a bucsai mészárlásra vagy az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokra összpontosítunk" - mondta Peter Frank a Welt am Sonntag című lapnak. Az eddig összegyűjtött bizonyítékok száma "három számjegyű" - tette hozzá. Oroszország tagadja a hánborús bűncselekmények elkövetését.
  • Az Egyesült Államok eközben új, 2,2 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely Washington szerint precíziós irányítású rakétákat és Hawk légvédelmi lövészegységeket tartalmaz. A csomag első ízben tartalmaz egy rakétahajtású, földről indítható, kis átmérőjű bombát is (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), amely állítólag megduplázza Ukrajna csapásmérő hatótávolságát, és lehetővé teszi, hogy a hadsereg mélyen a frontvonalak mögött támadja az orosz erőket a háborúban. A GLSDB hatótávolsága 151 kilométer - az Ukrajna rendelkezésére álló legnagyobb hatótávolságú fegyver a The Guardian tudósítása szerint jelenleg a Guided Multiple Launch Rocket System (GMLRS), 77 kilométeres hatótávval.
  • Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte a francia védelmi tárca. Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások az MTI beszámolója szerint. Ez az első európai nagy hatótávolságú francia-olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer - írta  a francia tárca. Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára a NATO romániai harccsoportjába.
  • Nem csillapodnak a harcok Bakhmutnál a frontvonalon. Az AFP újságírói folyamatos fegyverropogásról és aknavetőgránátok hangjáról számolnak be. Pete Reed, egy amerikai humanitárius orvos meghalt a kelet-ukrajnai városban, amikor a lakosok evakuálására használt járművét eltalálta egy rakéta - közölte a Global Outreach Doctors szervezet, amelynek Reed is tagja volt. A jelentések szerint többen is megsérültek a csapásban. Helyi beszámolók szerint az utasok kimentésére siető helyieket is támadás érte.
  • Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton. Részletek a Privátbankár.hu összeállításában >>
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 5098-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5150-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szombaton. Vonattal 95 ember - köztük 33 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.