3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tűzszüneti tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával, de csak a jelenlegi frontvonalak mentén – írja a Reuters több, magas szintű orosz informátorától származó értesüléseire hivatkozva. A négy forrás ugyanakkor azt is hozzátette, az orosz elnök kész folytatni a harcot, ha „Kijev és a Nyugat” nem válaszol neki. „Putyin képes harcolni, ameddig csak kell, de kész a tűzszünetre is, a háború befagyasztására” – mondta a Reuters egyik, korábban Putyin mellett dolgozó forrása. A források szerint Putyin célja most, hogy újraválasztották elnökké, az lenne, hogy lezárja a háborút, mert „az orosz elnök azon a véleményen van, hogy a háborúban eddig elért eredmények elégségesek ahhoz, hogy győzelemként adják el a történteket az orosz népnek”. A Reuters megkeresésére Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, az orosz elnök korábban is utalt arra, hogy kész a párbeszédre. A lehetséges tárgyalásokkal kapcsolatban Moszkva kérdéseket küldött Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek és Rusztem Umerov védelmi miniszternek is, de ők nem válaszoltak.

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint az elnök kész a párbeszédre
Dmitrij Peszkov szóvivő szerint az elnök kész a párbeszédre
Fotó: MTI / EPA / Pool / Samil Zumatov

  • Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Minszkben, ahol fehérorosz hivatali kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával egy és háromnegyed órás tárgyalást folytatott a közös orosz–fehérorosz kormányülés előtt. „Természetesen tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a hivatalban lévő államfő legitimitása megszűnt” – mondta Putyin. Bírálói szerint Zelenszkij hivatali ideje május 20-án lejárt, miután Ukrajnában a 2024-es elnökválasztást hadiállapotra és általános mozgósításra hivatkozva ő maga „időszerűtlennek” minősítette és törölte.
  • Az orosz hadsereg 49 csoportos csapást hajtott végre precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán repülőterekre, valamint rakétákat, lőszert és üzemanyagot tároló raktárakra, továbbá tengeri és légi drónokat gyártó üzemekre – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint támadások érték az ukrán fegyveres erők és a külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeit, valamint hadiüzemeket is. Az orosz hadsereg a május 18-24. közötti időszakban Harkiv megyében elfoglalta Sztaricja, a donyecki régióban pedig Bilohorivka, Andrijivka és Kliscsijivka településeket, miközben a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és 88 ukrán ellenrohamot vert vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint 11 ezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán, és 67 ukrán katona megadta magát.
  • A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

(MTI, Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!