<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A vizes vb gazdasági igazgatója ugyanakkor maradhatott Botswanában.

Minden afrikai partnerével szerződést bontott a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., értesült az Átlátszó. Ez alól azok a kereskedőházak sem kivételek, akikkel csak pár hónapos volt az MNKH együttműködése. A hivatalos indok egyelőre nem ismert, a lap forrásai a lépést a nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmények hiányával, és a zavaros kapcsolatrendszerrel magyarázzák.

zambézi mocsárantilop szökken az Okavango-delta vidékén Botswanában (forrás: Wikipedia)

Az állami export-élénkítő cég ugyanakkor nem mondott le teljesen Afrikáról, legalábbis Balogh Sándor, a vizes vb gazdasági igazgatója “informális” kereskedőház-üzemeltető maradhatott Botswanában. A jelenleg szlovák lakcímen élő szerencsi vállalkozó az Átlátszó értesülései szerint Seszták Miklós pártfogoltja, és ő volt a nyári vizes vb-t lebonyolító Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is, mellesleg a Magyar-Afrika Társaság elnöke.

Botswana kicsi piac, 2,2 millió fővel kicsi a lakosság is, a magyar-botswanai kétoldalú kereskedelmi forgalom a KSH adatai szerint elenyészőnek mondható, mindössze 482 ezer dollárt tett ki tavaly. Ezzel Botswana Magyarország marginális, 170. külkereskedelmi partnere. Azért éri meg mégis itt maradni, mert az ország az Economist 2016-os demokrácia-indexe szerint Afrikában a harmadik, a Transparency International szerint a kontinens korrupcióval legkevésbé fertőzött állama, így remek táptalaja lehet mindenféle befektetéseknek.

Érdemes egyébként elolvasni az Átlátszó teljes cikkét is, mert a kereskedőházak bezárásán túl rengeteg afrikai kavarásról számolnak be benne.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.