<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Luhasznk elesett, Ukrajna már kidolgozta a három komponensű helyreállítási tervét, a Dunát is be lehet vetni alternatív útvonalként a gabona visszaszerzésénél. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • Oroszország győzelmet hirdetett a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban, egy nappal azután, hogy az ukrán erők kivonultak utolsó megmaradt erődítményükből. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter hétfőn azt mondta Putyinnak, hogy a luhanszki „művelet” befejeződött. Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója kijelentette, hogy arra számít, hogy Donyeck városait, Szlovjanszkot és Bahmutot súlyos támadások érik, amikor Oroszország megpróbálja átvenni Donbász teljes irányítását.
 • Ukrajna 750 milliárd dolláros (620 milliárd forint) helyreállítási tervet mutatott be a háború utáni jövőjére a Svájc által hétfőn rendezett ukrajnai fellendülési konferencián. Zelenszkij azt mondta, a demokratikus világ közös feladata, hogy feltérképezze Ukrajna fizikai jövőjét arra az esetre, ha az orosz invázió után nyugati nemzetként fennmaradna.

Mihajlo Fedorov ukrán kormányfőhelyettes az Ukrajna újjáépítéséről tartott kétnapos nemzetközi konferencián a svájci Luganóban 2022. július 4-én. Fotó: MTI/EPAMihajlo Fedorov ukrán kormányfőhelyettes az Ukrajna újjáépítéséről tartott kétnapos nemzetközi konferencián a svájci Luganóban 2022. július 4-én. Fotó: MTI/EPA

 • Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke szerint a helyreállítási terv kulcsfontosságú finanszírozási forrása az orosz oligarcháktól elkobzott vagyon. Ukrajna fellendülési terve eddig három szakaszból áll: az első az emberek mindennapi élete szempontjából fontos dolgok, például a folyamatban lévő vízellátás javítására összpontosít; a második „gyors helyreállítási” komponens, amelyet a harcok befejeztével azonnal elindítanak, beleértve az ideiglenes lakhatási, kórházi és iskolai projekteket; a harmadik pedig az ország hosszabb távú átalakítását célozza.
 • Az ukrán erők felvonják az ország zászlaját a Kígyó Szigeten, a Fekete-tenger stratégiai és szimbolikus előőrsén, ahonnan az orosz csapatok a múlt héten visszavonultak a több hónapos heves bombázások után. Az ukrán hadsereg korábban azt közölte, hogy a nemzeti zászlót nem sokkal hétfőn este 11 óra előtt visszavitték a szigetre. 
 • Fellebbezést nyújtott be az a brit állampolgár, akit halálra ítélt egy orosz bíróság Kelet-Ukrajnában. A 28 éves Aiden Aslint, aki ukrán tengerészgyalogosként harcolt, áprilisban fogták el az orosz erők az ostromlott Mariupol városában.
 • Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson kijelentette, hogy meg kell vizsgálni az Ukrajnában elakadt gabona visszaszerzésének alternatív útvonalait, beleértve a Dunát is, ha a törökországi Boszporusz-szoroson keresztül nem lehet szállítani. „A törökök nélkülözhetetlenek a megoldásban.Egyre inkább meg kell vizsgálnunk a gabona Ukrajnából történő kiszállításának alternatív módjait, ha nem tudjuk használni a Boszporuszt” – mondta hétfőn a parlamentben.
 • Ukrajna közben tárgyalásokat folytat Törökországgal és az ENSZ-szel, hogy garanciákat szerezzen az ukrán kikötőkből származó gabonaexportra – mondta Zelenszkij. 
 • Ukrajna megújította Ferenc pápa meghívását az országba, és felszólította a pápát, hogy továbbra is imádkozzon az ukrán népért – közölte a külügyminisztérium szóvivője.
 • A nyugati kínai megbízottak bírálták Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, az Egyesült Államok nagykövete pedig azt mondta, Kínának nem szabad orosz „propagandát” terjesztenie. Mindezt egy szokatlan nyilvános fórumon egy olyan országban, amely nem hajlandó elítélni Moszkvát.
 • A önmagát kikiáltott Donyecki Népköztársaság azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán erők az általuk ellenőrzésük alatt álló 240 település közül 15-öt lelőttek. 
 • Nagy-Britannia új törvényt javasol, amely előírja a közösségi média cégeknek, hogy proaktívan lépjenek fel a külföldi államok, például Oroszország által közzétett dezinformációkkal szemben. A törvény az olyan platformokon, mint a Facebookon és a Twitteren található hamis fiókok ellen küzd, amelyeket külföldi államok megbízásából hoztak létre, hogy befolyásolják a választásokat vagy a bírósági eljárásokat – áll a kormány hétfői közleményében. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.