4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Határozott intézkedésekre lenne szükség az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportjának összegzése szerint.

Az Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) pénteken közzétett jelentésében intézkedések meghozatalát javasolta Magyarországnak a kormányzat és a bűnüldözés területén esetlegesen megjelenő korrupció megelőzésére.

A szakértői csoport jelentésében azt írta:

Magyarországnak "határozott intézkedéseket" kell hoznia a korrupció megelőzésére az állami felsővezetői tisztséget betöltő személyek munkatársai körére vonatkozóan.

Megjegyezték, a közigazgatás és a rendvédelmi szervek közös és általános jellemzője Magyarországon, hogy a legtöbb feddhetetlenségi és korrupciómegelőzési intézkedés az alacsony és középszintű tisztségviselőket célozza meg. A felsővezetői tisztséget betöltő személyekre vonatkozó feddhetetlenségi keretszabályozás "nagyon gyenge", a rendőrség és az NVSZ felsővezetői kinevezésének feltételei pedig az "átpolitizálódás kockázatát" hordozzák magukban.

Közölték: a felsővezetői tisztséget betöltő személyekre nem vonatkoznak a magatartási kódex előírásai, a feddhetetlenséggel kapcsolatos bizalmas tanácsadásra, a lobbitevékenységre vagy az ajándékok és meghívások elfogadására vonatkozó szabályok, sem pedig a munkaviszony megszűnése után végezhető tevékenységekre vonatkozó szabályok. A korrupcióellenes stratégiák és cselekvési tervek sem terjednek ki ezekre a személyekre, vagyonnyilatkozataikat pedig nem elektronikus formában adják le, ami nagymértékben korlátozza hasznosíthatóságukat - írták.

Átláthatatlanság minden szinten

Csak a magas rangú politikai vezetők vagyonnyilatkozatai nyilvánosak, azok ellenőrzése azonban nem elegendő - emelték ki. A szakértők azt kérték, hogy ezen hiányosság orvoslását Magyarország prioritásként kezelje.

A GRECO szerint átláthatatlan a miniszteri kabinetek összetétele, tagjaik szerepe és javadalmazása, a miniszterek és politikai tanácsadók napirendje és ülései, a miniszterelnöki megbízottak foglalkoztatása, az állami felsővezetői tisztséget betöltő személyek bérrendszere. Növekvő nehézségek tapasztalhatók a nyilvános információkhoz való hozzáférés és a nyilvánosság jogalkotási folyamatban való részvételének gyakorlása terén - írták.

A jelentés szerint "óvatosságot követelnek meg" a rendkívüli vészhelyzet idején történő alkotmánymódosítások is, mivel - mint írták - a törvényhozási hatáskörök átruházásával a jogalkotóról a végrehajtó hatalomra helyezik át a hatalmat.

A bűnüldöző hatóságokat illetően a GRECO több intézkedést javasolt az átláthatóság növelése és a jogosulatlan befolyásolás elkerülése érdekében. A javaslatok többek között az országos rendőrfőkapitány és az NVSZ főigazgatójának, valamint ezen intézmények vezetőinek kiválasztására és kinevezésére, illetve a belügyminiszter egyedi eseti utasításara és a rendőrségnek és az NVSZ-nek szánt adományokra vonatkoznak.

Ezzel összefüggésben azt írták: a feddhetetlenség megerősítése érdekében a rendészeti etikai kódexet tovább kell fejleszteni, és ki kell egészíteni egy bizalmas tanácsadói mechanizmussal. Egyértelmű követelményt kell megállapítani a rendőrök számára a feddhetetlenséggel összefüggő kötelességszegések bejelentésére, és a visszaélést bejelentő személyek védelmét meg kell erősíteni - emelték ki.

A GRECO végezetül azt javasolta Magyarországnak, hozzon intézkedéseket a nők képviseletének növelésére a rendőrség és az Nemzeti Védelmi Szolgálat minden szintjén.

A Magyarországnak címzett ajánlások végrehajtását 2024-ben, megfelelőségi eljárás keretében értékelik - tájékoztatott az Európai Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!