5p

Kijutottunk az EB-re, újabb stadionok születnek, és miközben alakul a Felcsút 2.0, néhány fociklub meg is szűnt. Eseménydús év volt 2015 a hazai labdarúgás szempontjából, ezért kihagyhatatlan téma az év végi összefoglaló cikksorozatunkban.

Na, ugye! - "mondta" Orbán Viktor miután a magyar válogatott 30 év után idén ismét kijutott egy nemzetközi tornára. "Megérték a milliárdok" - folytathatnánk gúnyosan a miniszterelnök gondolatmenetét, a kormány ugyanis idén is rengeteg pénzt ölt bele a hazai fociba, mint ahogy teszi azt 2010 óta folyamatosan.

2015. november 15-e volt az a bizonyos történelmi nap, ekkor aratott ugyanis a magyar válogatott sikert a norvég nemzeti tizenegy felett és megszerezte magának a jogot, hogy részt vegyen a jövő évi franciországi Európa Bajnokságon. Az öröm felhőtlen volt, sőt, még a csoportok sorsolása után már-már a továbbjutás esélyét is reálisnak tartották az állami tévén megszólaló szakemberek. Pedig a transfermarkt.co.uk november 16-i adatai szerint a magyar válogatott értéke messze a legkevesebb a már kijutott csapatok között.

Pedig a milliárdok idén is szépen folytak a sportba, a költségvetésben 24 milliárd forintot csak a stadionokra terveztek elkölteni. Hogy végül ebből mennyi lett, az majd a zárszámadási törvényből fog kiderülni. Az biztos, hogy elkezdték a Videoton Sóstói stadionjának rekonstrukcióját, épülget a diósgyőri aréna, az MTK stadionja jövőre már el is fog készülni. Sőt, még Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának immár másodosztályú csapatának is egymilliárdos arénát húznak fel közpénzből.

A rekonstrukciós láz pedig nem csillapodik, Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter december 3-án jelentette be, hogy Szeged is kap stadiont. A 3 milliárd forintért felépülő aréna a korábbi hírek szerint 6000 férőhelyes lesz. 

Az, hogy ebből az összegből mekkora rész érkezik a TAO-ból, nem tudni egyelőre, az idei évben az MLSZ a tárgyi eszköz beruházás részt felfüggesztették és csak működési támogatásra kapott 37,16 millió forintot a Szeged-Csanád egyházmegye tulajdonában álló egyesület.

Ennek többszörösét hagyta jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány számára. A legfrissebb adatok szerint az 1,73 milliárd forint idén is a legnagyobb összeg, amit egyetlen egyesület megkaphat, ezzel az Orbán Viktor által létrehozott alapítvány a TAO-rendszer indulása óta immár 11 milliárd forintot zsebelt be. Ezúttal traktort, takarítógépet vesznek az összegből és sportcsarnokot is fognak építeni - ahogy az az alapítvány honlapjára felkerült sportfejlesztési programból kiderült. A konferenciaközpontra azonban nem adta áldását az MLSZ, így azt más forrásból kell megoldaniuk, ha ragaszkodnak a terveikhez.(Igaz, idén több cég is kihátrált az alapítvány mögül, egyebek mellett Simicska és Demján érdekeltségei is.) A Makovecz-stílusú kazánházhoz azonban megkapták a TAO-támogatást az MLSZ-től, 2,25 milliárd forintot. Ekkor merült fel kollégánkban a kérdés: a Heim Pálból a liftet nem akarják esetleg átvinni a felcsúti aranylábúaknak?

A felcsúti aréna

Úgy tűnik, Felcsútból nem elég egy, hiszen már alakulgat a Felcsút 2.0 is, Seszták miniszter városa, Kisvárda focija ugyanis a második legnagyobb TAO pénzhez juthat idén. Az MLSZ adatai szerint 1,26 milliárd forintot igényeltek és kaphatnak is meg. (A Transparency International által idén készített tanulmány szerint átláthatatlanul folynak így a pénzek a sportba.)

szerk.: bár a korány előszeretettel költi a milliárdokat a magyar fociba/sportba, Lázár János még áprilisban fejtette ki némileg meglepő véleményét, miszerint a profi sportba nem szabadna állami pénzt ölni. Ha Orbán úgy gondolkozna, mint Lázár, százmilliárdokat lehetne megspórolni. 

Kiderült, kik pénzelik a Fradit

2015-ben arra is fény derült, hogy kik is ölnek pénzeket a nagyobb magyar sportegyesületekbe. Noha itt már nem csak és kizárólag a fociról van szó, hanem más sportágakról is, a támogatások döntő része állami pénz. A nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint főként a központi költségvetésből és az önkormányzati költségvetésből folyt be pénz a Fradihoz, gazdasági társaságként pedig az OPAL Tartálypark Kft. és a Hungarocontrol Kft. található meg a támogatók listáján.

Nem jutottunk sokkal másabb megállapításra a többi egyesület esetében sem: sokszor százmilliós nagyságrendben kapnak támogatásként közpénzt. Ebből a sorból leginkább a Budapest Honvéd lógott ki, hiszen több neves cég, egyebek mellett Simicska Lajos érdekeltségei is támogatták az egyesületet.

Így fog kinézni az MTK új stadionja!

Akik eltűntek a süllyesztőben

2015-ről az EB-re történő kijutás, az újabb fociba ölt milliárdok mellett a becsődölt klubok is eszünkbe jutnak. A Quaestor-botrány a Győri ETO-t sodorta magával, a Kézizálogház ügyében a tulajdonos által tett önfeljelentés pedig a Lonbard-csoporthoz tartozó Lombard Pápát "vitte magával". Igaz, ahogy akkor rávilágítottunk, a klub a botrány nélkül is elég nagy bajban volt már (akkor még csak 2013-as adatok alapján állíthattuk ezt). Több alkalommal is végrehajtást indítottak a klubot működtető gazdasági társaság ellen, a cég tagjainak és részvényeseinek vagyoni részesedésére is több részről indult lefoglalás.

A Győri ETO-nál pedig "egyszerű" volt a történet. A Quaestor-botrány kirobbanását követően a főtámogató Audi Hungária Kft. kihátrált a klub mögül, a pénz pedig nagyon hamar elfogyott a klubnál, a játékosoknak nem tudtak fizetést sem adni és szinte "zökkenőmentesen" szűnt meg a győri első osztályú foci.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!