<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.

Csak viszonylag jó hír, hogy az elszámolásoknál irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típusú gáz ára péntekről hétfőre csökkent, egy megawattóra csaknem másfél százalékkal kevesebbért cserélt gazdát. Ám az így kialakult 122,6 eurós jegyzés még így is messze van a közel három héttel ezelőtti, 100 euró alattinál. Ráadásul most már egy hete folyamatosan a 120 eurós szint felett tanyázik a gázár.

Ez nem jó hír az energiaimport-függő Magyarországnak, amely gázszámlája emiatt magasabb összegeket tartalmaz. Nem véletlen, hogy az uniós forrásokhoz való hozzájutás bizonytalansága mellett a több euró vételének kényszere sem engedi erősödni a forintot, annak árfolyama az euróval szemben nem tud jelentősebben eltávolodni a 410-es szinttől.