2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapest sikerrel pályázott egy csaknem 1,4 millió eurós EU-projektre, amely elősegíti a napenergia közösségi hasznosításának terjedését.

Budapest Főváros Önkormányzata vezetésével egy új, nemzetközi projekt indult útjára, amely az Európai Unió támogatásával valósul meg azzal a céllal, hogy segítse a napenergia közösségi célú hasznosítását Közép-Kelet Európában - olvasható a lapunknak küldött közleményben. 

A projekt keretében Budapest és partnerei, köztük Udine, Maribor, a német Öko-Institut és a Bécsi Műszaki Egyetem, együttműködve térképezik fel az energetikailag önellátásra törekvő úgynevezett energiatermelő-fogyasztók (ún. prosumerek) előtt álló szakpolitikai és jogi akadályokat. Azonosítják és kidolgozzák azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a különböző tulajdonban és jogi helyzetben lévő ingatlanok közötti kollektív energiafelhasználást.

A közösségi energiamegosztás lényege, hogy több prosumer összeáll, például egy könyvtár, egy társasház, egy óvoda egy pékség stb. Ők a maguk által megtermelt villamos áramot részint felhasználják, részint átadják a közösség többi tagjának, amelyek lehetnek hozzájuk hasonlóan sokféle tulajdoni formában működő és különböző funkciójú ingatlanok. A megoldás egyik előnye, hogy olyan szociálisan hátrányos, energiaszegény háztartások is be tudnak kapcsolódni a rendszerbe, akik egymagukban képtelenek lennének egy ilyen fejlesztésbe kezdeni. Ez a típusú közösségi energiamegosztás nem azonos az energiaközösség fogalmával.

Az Interreg Solar4CE projekt 2024 nyarán indul és 2027-ig tart
Az Interreg Solar4CE projekt 2024 nyarán indul és 2027-ig tart
Fotó: Unsplash

A projekt jelentősen épít Budapest korábbi, „Nappal Hajtva” nevű programjának eredményeire, amelynek során a város egy digitális térképet fejlesztett ki. Ez a térkép bárki számára elérhető, és megmutatja, mekkora napenergia potenciállal rendelkezik az adott épület teteje. A Budapest Szolár térkép ezen a linken érhető el: Budapest Szolár Térkép (arcgis.com)

Az energiafüggetlenedés és -biztonság különösen fontos a Közép-Kelet Európai régió számára, amely jelenleg nagymértékben függ a földgáz importtól, és amelyet az utóbbi időszak energiaválsága jelentősen érintett. Az Interreg Solar4CE projekt, amely 2024 nyarán indul és 2027-ig tart új utakat nyithat a fenntartható energiafelhasználás terén Közép-Kelet Európában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!