<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A II. kerületben egy hét alatt 29 bírságot szabtak ki csikkek eldobásáért. A bírságokat a kerület városrendészete a Széll Kálmán téren, a Lövőház utcában, a Fény utcában, a Margit körúton és a Patakhegyi utcában szabták ki – tájékoztatta a kerületi újságot Őrsi Gergely polgármester.

Hozzátette, ez a szám szomorúan nagy. De ennél is elkeserítőbb, hogy hányan tartják teljesen természetesnek „a csikkek flegma eldobálását, ugyanis erre a mozdulatra nincs mentség, mert mindenki tudja, aki ilyet tesz, hogy szemetel, és mindezt úgy, hogy távolról sem érdekli a köztisztaság.”

Már több mint másfél évtizede elkezdődött a harc a csikkeldobás ellen, nemcsak Budapesten, de vidéki városokban is. Úgy látszik, nem nagy sikerrel, pedig a csikk rendkívül szennyező és káros hulladék: arzént, formaldehidet, ólmot, hidrogén-cianidot, és ammóniát tartalmaz - többek között. Ilyenkor gondoljon bele, aki dohányzik, mit is szív. Arról nem beszélve, hogy ez a hulladék csúfítja a közterületet.

Szeptember eleje óta 5000-től 150 000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki elpöckölt cigarettacsikkek miatt a II. kerületben – adja hírül a lap.  A II. kerületi önkormányzat újfent arra kér mindenkit, hogy ügyeljen a köztisztaságra, és ne szórja el az utcán a csikket.

Magától értetődő, hogy a városrendészeknek sem ez a legfontosabb feladata, hiszen például folyamatosan felügyelik a lomtalanítást, és számos más teendőik vannak, miközben bejelentéseket kapnak a lakosságtól.

Az önkormányzat egyúttal egyeztetést kezd a dohányboltokkal annak érdekében, hogy segítsenek a köztisztaság javításában.

Ahogy a kerület honlapján olvasható, „eljött az ideje, hogy visszaszorítsuk a kerületben elpöckölt csikkek okozta szennyezést. A csikkek eldobálásának elkerülése érdekében önkormányzatunk eddig is számos intézkedést tett többek között csikkgyűjtők felszerelésével, és a rácsos, cigarettacsikkek felhalmozódását lehetővé tevő burkolatok kicserélésével például a Lövőház utcában.”

A lakosok egy része - akárcsak a kutyaürülék fel nem szedése esetében - nincs tisztában azzal, hogy a csikkek eldobásával nem pusztán környezetvédelmi és köztisztasági kárt okoznak, hanem szabálysértést is elkövetnek.

Az eldobott csikkek mennyisége különösen a nemzeti dohányboltok, valamint vendéglátóhelyek környezetében feltűnő. Sokszor az eldobolt hulladékot újkorában valamelyik közeli boltban vásárolták. Ezért az önkormányzat együttműködésre hívta fel a dohányboltokat. Vannak erre egyértelműen pozitív példák is.

Bíznak benne, hogy valamennyi kerületi trafik, üzlet és vendéglátóhely együttműködő partner lesz a köztisztaság javításában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.