2p

Hiába tolja maga előtt a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdését, Svédország nyélbe ütött egy másik megállapodást addig is.

Svédország védelmi együttműködési megállapodást írt alá Washingtonnal, ez lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy hozzáférjen a skandináv ország összes katonai támaszpontjához.

A svéd védelmi miniszter, Pal Jonson úgy fogalmazott, hogy az amerikai fővárosban aláírt megállapodás jobb feltételeket teremt ahhoz, hogy Svédország háború vagy válság esetén támogatást kaphasson az Egyesült Államoktól – írta a Guardian. A tárcavezető elmondta, az együttműködés például azt jelenti, hogy azokban a katonai támaszpontokban, ahol stratégiailag a legfontosabb, védelmi felszereléseket fognak tárolni.

Megegyeztek. Fotó: Depositphotos
Megegyeztek. Fotó: Depositphotos

Amerikai kollégája, Lloyd Austin kijelentette, a svéd fegyveres erők bevonásával a NATO még erősebbé válhat majd – utalva ezzel arra, hogy az ország NATO csatlakozása még a török és magyar ratifikációra vár. Hozzátette, a mostani megállapodás azonban addig is „erős jelzést küld arról, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk a biztonsági kihívások közös kezelése mellett”.

S hogy miért biztosan nem fog örülni Vlagyimir Putyin a bejelentésnek? Nos, nem szabad elfelejteni, hogy Svédország stratégiailag fontos balti-tengeri szigete, Gotland alig több mint 300 kilométerre fekszik az orosz fennhatúságú, Balti-tengeri Kalinyingrád exklávétól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!