<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ezek voltak az elmúlt órák legjelentősebb eseményei az orosz-ukrán háborúból. 

  • Az ukrán hadsereg közlése szerint Ukrajna csapást mért egy jelentős orosz légitámaszpontra a megszállt Krím-félszigeten. A kedd délután közzétett videofelvételek nagy erejű robbanások sorozatát mutatták a Szaki légitámaszponton – ennek igazi jelentőségét az mutatja, hogy a Szakii jócskán az orosz védvonalak mögött fekszik, a HIMARS és a Tocska-rakéták hatótávolságán kívül, ez pedig arra utal, hogy az ukrán haderő komolyabb, nagyobb hatótávolságú ballisztikus rakétákat kaphatott, mint amit bejelentettek.
  • Ezzel szemben az orosz védelmi tárca azt közölte, hogy robbanássorozat - nem légicsapás - történt egy repülőgép-lőszert tároló raktárban a krími Novofjodorovka melletti bázison, az oroszok szerint a repteret nem érte tűzhatás, a balesetben pedig nem sérült meg senki, sőt kár sem keletkezett. A sérülésekről szóló közlést később felülírták: a régió oroszpárti vezetője, Szergej Akszjonov azt közölte, hogy öt sérültje és egy halottja van a robbanásnak.
  • Leállította az Ukrtransznafta a kőolaj tranzitját a Barátság olajvezetékrendszer déli ágán keresztül Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába – jelentette be kedden Igor Gyomin, az orosz Transznyefty gázszállítmányozási vállalat szóvivője. A szóvivő szerint ennek oka az volt, hogy az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudja teljesíteni a tranzitdíj kifizetését. A szállítás száz százalékos előlegfizetés alapján történik. A július 22-i utalás visszakerült a Transznyefty számlájára.

  • Ukrajna ötven darab Kirpi típusú páncélozott csapatszállító járművet kapott Törökországtól ukrán sajtóhírek szerint. Az összkerékhajtású, tizenkét katona szállítására alkalmas járműből további 150 szállítását várja a kijevi vezetés.

Hírösszefoglalónkban a háború mai napjának legjelentősebb eseményei. Fotó: DepositphotosHírösszefoglalónkban a háború mai napjának legjelentősebb eseményei. Fotó: Depositphotos

  • Észtország és Finnország vezetői arra kérték kedden az EU tagországait, hogy függesszék fel a turistavízumok kiadását orosz állampolgároknak, mert szerintük az oroszoknak nem szabadna Európában nyaralniuk, miközben az orosz kormány háborút folytat Ukrajna ellen. Az EU Ukrajna orosz megtámadását követően nem sokkal betiltotta az Oroszországból az EU-ba érkező légiközlekedést, de az orosz állampolgárok szárazföldön továbbra is beutazhatnak mindkét északi országba, és utána szabadon repülhetnek számos európai célállomásra. A bejelentés után a kora délutáni órákban kibertámadás érte a finn parlament honlapját, amelyért orosz hackerek vállalták a felelősséget.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 6676 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5853-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-t.
  • Az orosz hadsereg tengeri indítású precíziós fegyverekkel csapást mért egy lőszerraktárra a Cserkaszi megyei Umanynál, amelyben amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszert tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve. Konasenkov szerint több mint háromszáz HIMARS-rakéta és nagy mennyiségű, az M777-es ágyúkhoz való lőszer semmisült meg. Mint mondta, nagypontosságú, nagyhatótávolságú légirakéták megsemmisítették az ukrán légierő földalatti parancsnoki állását a Vinnica megyei Voronovici közelében. A szóvivő azt állította, hogy az ukrán 14. gépesítettlövész dandár 2. zászlóalja elvesztette harcképességét és 340 halott és sebesült elvesztése után a megmaradt katonák elhagyták állásaikat.

(The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.