A Napi Gazdaság információi szerint New York állam, Írország és Olaszország gyakorlatát - ahol tilos a vendéglátóhelyeken dohányozni - már 2009-ben átvenné Magyarország is. A kormányzat illetékes hivatalai előtt fekvő nemzetközi felmérések pozitív képet festenek a vendéglátóhelyeken betiltott cigarettázás tapasztalatairól. A Magyar Vendéglátósok Ipartestületét viszont úgy tájékoztatták az említett három államban működő hasonló szervezetek, hogy szinte mindenhol komoly forgalomkiesést hozott a szigorítás, miközben nem csökkent jelentősen (egy-két százalékkal) a cigarettafogyasztás.
New York államban például a tiltás hatására 30 százalékkal csökkent a forgalom, ami az éttermi szektorban 28 százalékos létszámleépítést vont maga után, és 71,5 millió dollárnyi adótól esett el a költségvetés. Írországban a vendéglátós érdekvédelmi szervezetek adatai szerint visszaesett a Nagy-Britanniából érkező konferenciaturizmus, 16 százalékkal esett vissza a vendéglátóhelyek bevétele és a munkahelyek 14 százalékát szüntették meg, ugyanakkor még nőtt is a cigarettafogyasztás.
Háber Tamás, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke szerint az éttermi dohányzás betiltása miatti forgalomkiesés kifejezetten károsan érintené a magyar piacot, hiszen az írekkel, az olaszokkal és az amerikaiakkal ellentétben itthon a lakosság mindössze 20 százaléka jár étterembe, míg az említett országokban 70 százalék. Ráadásul jelenleg zajlik a a vendéglátóipar átalakulása - fehéredése -, amit önmagában is nehezen visel az ágazat.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tapasztalatai szerint Magyarországon egészséges módon alkalmazzák az éttermekben a már most is létező, dohányzásra vonatkozó jogszabályokat. A rendszeres ellenőrzések során csak a patinás, régi épületekben működő éttermek számítanak problémásnak, ahol képtelenség modern elszívó rendszereket kialakítani - írja a Napi Gazdaság.