4p

Anton Fugger volt a világ első nagy nemzetközi bankházának feje. Ő pénzelte a mohácsi csata után Habsburg I. Ferdinánd magyar királlyá választását.

Ötszázhuszonöt éve, 1493. június 10-én született Anton Fugger, a világ első nagy nemzetközi bankházának feje, a kor leggazdagabb embere, akinek neve a magyar nyelvben a fukar szóban él tovább. Fugger komoly befolyással volt a történelem alakulására, egyebek között ő pénzelte a mohácsi csata után Habsburg I. Ferdinánd magyar királlyá választását.

A bankárdinasztia őse egy grabeni szegény takács, Hans Fugger volt, aki az 1360-as években telepedett le Augsburg városában, majd a céh megbecsült tagja lett. Fia, Jakob már nem érte be ennyivel: átlépett a kereskedők céhébe, már nem készítette, hanem árulta a szöveteket, s idővel pénzügyekkel is foglalkozni kezdett. A Fuggerek felemelkedésére az ő fia, az ifjabb Jakob (1459-1525) alatt került sor, aki méltán érdemelte ki a Gazdag jelzőt. Ő építette ki a família nemzetközi kapcsolatait: ügyletelt a firenzei Mediciekkel, a Habsburgokkal kötött megállapodásai révén részesedéshez jutott az örökös tartományok bányáiban, és miután a sziléziai és magyarországi bányákat is megszerezte, gyakorlatilag monopolhelyzetbe került az európai rézkereskedelemben. Őt gazdagította a Németországba hajtott magyar szarvasmarhák eladása, a pápai Kúriában ő finanszírozta a Svájci Gárda felállítását, s ennek fejében bérbe vehette a pénzverést, és hatalmas bevétele származott a sokakat felháborító, a lutheri reformációt elindító búcsúcédulák árusításából is. Vagyona a kortársak számára felmérhetetlennek látszott, sokan minden idők egyik leggazdagabb emberének tartják.

A pénzt ügyesen forgatta: főnemeseknek és uralkodóknak nyújtott kölcsönöket, egyebek között V. Károly német-római császárrá választása érdekében is tetemes összeget "fektetett be", amit a hálás uralkodó spanyolországi bányajogokkal és hercegi rangra emelésével viszonzott. Fugger bőkezű is tudott lenni: alapítványokat hozott létre, és ő építtette a világ első, ma is működő "szociális lakótelepét", a híres augsburgi Fuggereit, ám az emberek ezt is csak lelkifurdalása megnyilvánulásának tartották.

A "Gazdag" Fugger gyermektelenül halt meg, utódjának Antont, egyik bátyja gyermekét tette meg, aki a legjobb nevelést kapta, majd Itáliában és Franciaországban tett szert tapasztalatokra. Rómában a családra nem jellemző módon még veszteséges ügyletekbe is keveredett, de bácsikája ezt is elnézte neki. A bankház vezetését 1525-ben vette át, tovább gyarapította a vagyont, olyannyira, hogy a Fuggerek egy időben a Német-Római Birodalom vagyonának egytizede fölött rendelkeztek. Még az akkor meghódított Újvilágban is voltak kirendeltségeik és bányáik, s bekapcsolódtak a rabszolga-kereskedelembe is.Anton alatt lett a Fugger-ház V. Károly legnagyobb hitelezője. A legenda szerint még azt is megengedhette magának, hogy amikor a nála vendégeskedő császár arra panaszkodott, hogy fázik, egyik adóslevelével gyújtotta meg a tüzet a kandallóban. Tehette, hisz maradt még éppen elég adóslevél a ládájában.

Anton, akinek sógornője a Thurzó családból származott, a magyar történelmen is nyomot hagyott. Amikor a mohácsi csata előtt II. Lajos király megpróbálta visszaszerezni a felvidéki rézbányákat, szabályszerű pénzügyi bojkottot szervezett ellene, amivel megnehezítette a török elleni harcra készülődő ország helyzetét. Lajos halála után ő "finanszírozta" a Habsburg-házi I. Ferdinánd magyar királlyá választását. Jellemző, hogy a Fuggerek ekkor már olyan népszerűtlenek voltak az országban, hogy nevük - csöppet sem hízelgő módon - a köznyelvbe is bekerült, a fösvény embereket utánuk nevezik fukarnak. Anton gyermekei célszerű kiházasításával igyekezett a család jövőjéről gondoskodni, a ház az ő 1560. szeptember 14-én bekövetkezett halálakor állt befolyása és gazdagsága tetőfokán.

A Fuggerek a 16. század végétől már nem játszottak olyan fontos szerepet, mint korábban. A harmincéves háború után a társaság megszűnt, tiroli bányáikat 1657-ben szolgáltatták vissza a Habsburgoknak, de a Fugger bank még ma is működik. A Fuggerek hercegi címei és birtokai megmaradtak, és ma is számos alapítványt működtetnek, Augsburgban múzeum mutatja be a város történetének leghíresebb családját. A nem alaptalanul rendkívül pénzéhesnek tartott Fuggerek rendkívül gyors és hatékony hírszerző hálózatot működtettek, és az így gyűjtött információk révén győzték le versenytársaikat, nevükhöz fűződik a hármas könyvelés feltalálása és alkalmazása is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!