2p

Javultak a turisztikai cégek várakozásai áprilisban az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján.

A turizmus konjunktúra index (tki) áprilisban plusz 5 ponton állt, az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték. Az index legutóbb 2022 júniusában állt ennél magasabb szinten. A kti értéke 7 ponttal nőtt az év negyedik hónapjában, és 3 ponttal haladta meg az egy évvel ezelőtti értékét.

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban a márciusi visszaesést dolgozta le az index, míg az egyéb turisztikai szektorban is emelkedett, március után immár második hónapja - közölték. Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a vendéglátásé megegyezik a tavalyival, a szálláshely-szolgáltatásé pedig kissé alacsonyabb.

A turisztikai cégek optimistábbá váltak
A turisztikai cégek optimistábbá váltak
Fotó: Mfor/Mester Nándor

Az elmúlt három hónapban nem változott a kereslet a turisztikai ágazatban a munkaerő iránt az előző év azonos időszakához képest. A következő három hónapra vonatkozóan plusz 12 pontot mértek, mely azt jelenti, hogy a cégek dinamikusan bővítik állományukat.

Az üzleti tevékenység eredményének indexe az elmúlt negyedévben magas szinten hullámzott, a cégek képesek alkalmazkodni a bevételüket, illetve a költségeiket érintő változásokhoz. Márciushoz képest a szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal plusz 26 pontra csökkent, míg a vendéglátásban 6 ponttal plusz 20 pontra nőtt, az egyéb turisztikai szektorban 19 ponttal plusz 26 pontra nőtt az eredményességi index.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 64 százaléka növekedést, 29 százalékuk stagnálást, alig 7 százalékuk pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 39 százalék vár vendégforgalom növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 53 százalék stagnálást, 8 százalékuk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 47 százaléka várja az ügyfélforgalom növekedését az előző év azonos időszakához képest, 44 százalékuk stagnálást prognosztizál, míg visszaesést 9 százalék vár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!