2017. október 5. 09:37

A közmédia eddig sem volt szűkmarkú, ha arról volt szó, hogy sportesemények közvetítési jogáért kellett fizetni.

A közmédia igyekszik minden jelentősebb sportesemény közvetítési jogát elhappolni a konkurensek elől, és ez rendre sikerül is neki. Az MTVA honlapján napokban frissített szerződéslista szerint újabb sokakat érdeklő esemény közvetítési jogát sikerült megszerezniük. Még július 11-én írták alá a szerződést az UEFA-val sportközvetítések felhasználási jogára. Közel 8 millió eurót, vagyis az általuk használt 319 forintos árfolyamon átszámolva 2,54 milliárd forintot fizettek:

  • a 2020. évi UEFA Európa-bajnokság,
  • a 2022. évi FIFA Labdarúgó-világbajnokság selejtező mérkőzései,
  • az UEFA Nemzetek Ligája 2018/2019 és 2020/2021 évad,
  • valamint egyéb nemzetközi mérkőzések felhasználási jogáért.

Viszont nem ez volt az egyetlen frissen közzétett olyan szerződés, ami nagyobb sportrendezvények közvetítésével volt kapcsolatban; igaz, a legdrágább címet nem tudja elvenni a foci-eb-től és vb-től.

A 2020-as foci-eb budapesti logója - a főváros az egyik rendezőváros

A Television in Europe Limiteddel kötött megállapodás szerint az MTVA átszámítva majdnem 7,5 millió forintot (23 500 eurót) fizet a 2017., 2018., és 2020. évi Gyorsasági Kajak-kenu Európa Bajnokság felhasználási jogáért.

Egy hazai klub sem maradt közmédiás pénz nélkül: a Fradi, mely a mostani szezonban mindössze két kört tudott megélni az Európa Ligában, a hazai rendezésű selejtező mérkőzéseinek felhasználási jogáért 36,7 millió forintot kapott a köztévétől. Vagyis egy meccsre átlagosan 18 milliót számolhatunk. A zöld-fehér csapat tavalyi csúfos bukása viszont ennél is több pénzt hozhatott a konyhára. A Fradi az NB1 győzteseként a Bajnokok Ligájában indulhatott a 2016/2017-es szezonban, ahonnan már az első körben kiütötte őt az albán Partizani Tirana és az Európa Ligában sem folytathatta a csapat. A közmédia viszont a "BL vagy EL meccsek" hazai közvetítésért ennek ellenére 44,3 millió forintot fizetett az FTC Labdarúgó Zrt.-nek.

A külföldi csapatokkal szemben nem ennyire bőkező a közmédia, legalábbis erre utal a most frissített dokumentum egyik sora. A Balzan Youth-Videoton július 4-ei selejtező mérkőzésének felhasználási jogáért ugyanis mindössze 5,4 millió forintot fizetett az MTVA a Playbook International GmbH&Co. KG-nek.

mfor.hu