2002. március 27. 11:00

Habár hazánkban a készpénz továbbra is fontos szerepet játszik a fizetési tranzakciókban, a pénzforgalomban fokozatosan teret nyernek a készpénz nélküli fizetési módok, ilyenek az egyszerű átutalás, a csoportos átutalás és csoportos beszedés, a postai fizetések, és évről évre terjed a bankkártyák használata is.

A külföldiek 172 milliárd forintot költöttek hazánkban, amely 18%-kal haladja meg a megelőző év adatát. Százból 46 alkalommal készpénzt vettek fel, ezeknél a műveleteknél az ATM berendezéseket részesítették előnyben, százból mindössze két alkalommal használták a bankfiókban vagy a postahivatalokban található POS-okat. Ez utóbbi arány a magyar kibocsátású kártyák esetében százból két alkalom. Ezt az eltérést részben az indokolja, hogy a turisták által látogatott régiók jobban ellátottak ATM-ek szempontjából, ugyanis a nagyobb forgalom miatt gazdaságosabb üzemeltetésük. A másik ok az lehet, hogy a külföldiek hozzászoktak ahhoz, hogy a bankfiókok pultjainál igénybevett szolgáltatások sokkal drágábbak, mint az automaták használata, ezért ez utóbbiakat részesítik előnyben.


Készítette: Keszy-Harmath Zoltánné Pénzforgalmi önálló osztály


A cikk folytatása

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.