5p

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Azt mondta, minden megállapodás létrejött, csak technikai részletkérdések maradtak hátra.

A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: "nem igen reális, amit ön mond". (mfor.hu szerk: Mint ismert, tegnap a nol.hu azt közölte, hogy az MVM csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos MNV felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.)

Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg - jelezte Orbán Viktor, hiszen - mint fogalmazott - "minél több eszközünk van - erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések" -, annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit - jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag.

Orbán: holló a hollónak nem vájja ki a szemét

A miniszterelnök arra számított, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is úgy látja majd, hogy Magyarországnak a javuló gazdasági mutatói miatt van lehetősége egy rugalmas pénzügyi hitelkeretre, végül azonban nem így történt.

Magyarország pénzügyi védőhálót kért az IMF-től, de nem kapta meg, holott "ha akarták volna, adhatták volna" - kommentálta az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményeket Orbán. (mfor.hu szerk: Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója szerint készenléti megállapodásról folytak (nak) a tárgyalások.)

Jelezte ugyanakkor, hogy a tárgyalásoknak nincs vége, mert Magyarország még vár egy végső válaszra a szervezettől, és továbbra is szeretné megkapni a pénzügyi védőhálót. Az idő múlása azonban Magyarországon oldalán van - folytatta -, mert az elmúlt egy évben jelentősen javult a magyar pénzügyek helyzete. Ezért azt várta, hogy az IMF is látni fogja: van lehetőség a rugalmas hitelkeretre.

"Végül is holló a hollónak nem vájja ki a szemét. Láthatóan az IMF egyetlen dologra koncentrál, ez pedig az, hogy a bankadót töröljük el, és helyette az embereket adóztassuk meg. Egy darabig ezt nem értettem világosan, de most már világos: az IMF is egy bank" - fejtette ki véleményét Orbán Viktor.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy tavaly Magyarország képes volt forintból, vagyis a magyar emberek megtakarításaiból visszafizetni a korábbi adósságát. Ezzel összefüggésben emlékeztetett: csaknem a kétszeresére növekedett a magyar magánszemélyek kezében lévő magyar állampapír.

"Offshore-lovagokat nem fogok a jegybank élére jelölni"

A következő jegybankelnök szerepkörét firtató kérdésre a miniszterelnök megerősítette: "offshore-lovagokat nem fogok a jegybank élére jelölni", mert bár mindenki azt csinál a pénzével, amit akar, kivéve, ha közmegbízatást vállal, mert abban az esetben vannak bizonyos betartandó szabályok. Hozzátette, a nemzeti bank kötelezettségeit, lehetőségeit, politikájának kereteit törvény jelöli ki, amelyet mindenkinek be kell tartania. Amit a jogszabály előír, az fog történni - jelentette ki. Azzal kapcsolatban, hogy csak a határidő előtti napon jelöl majd új jegybankelnököt, azt mondta: nem akarja kitenni feleslegesen az országot egy spekulációnak, ezért gondolja azt, hogy a lehető legsimább váltásnak kell végbemennie. (mfor.hu szerk: ezzel egy hónappal tovább tartanak a találgatások, ami további spekulációknak adhat teret.)

A vitás EB-kérdésekről

Szerdai brüsszeli és csütörtöki moszkvai látogatását értékelve a kormányfő azt mondta: Magyarország a nyugati szövetségi rendszer része, de húsbavágó érdeke a lehető legjobb viszony Oroszországgal.

A José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés részleteiről szólva kifejtette: áttekintették a vitás kérdések állását, és lényegében mindet lezárták, továbbá értékelték a magyar gazdaság helyzetét, majd a jövő is szóba került, mégpedig az a kérdés - utalt a túlzottdeficit-eljárásra -, hogy "van-e még értelme fenntartani Magyarországgal szemben olyan fenyegetettséget", amelyet a magyar gazdaság helyzete már nem indokol. A magyarok nem különleges, hanem csak tisztességes és kettős mérce nélküli elbánást kérnek, "azt kérjük, hogy kapjuk meg azt a tiszteletet, amelyet Magyarország az elmúlt két, két és fél év teljesítménye alapján megérdemel" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte ki fogunk-e kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, azt válaszolta: "jó esélyünk van, érdemes harcolnunk". "Semmit nem lehet felhozni Magyarország ellen a tényvilágból, hiszen mindent, amit vállaltunk, teljesítettünk" - fogalmazott.

A moszkvai vizittel kapcsolatban kitért az energetikai együttműködés kérdésére, jelezve: Magyarország egyszerre akarja visszaszerezni az energetikai függetlenségét - ami azt jelenti, hogy nem egyetlen helyről szerzi be az energiahordozókat - és fenntartani az ellátásbiztonságot Oroszország segítségével.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!