2001. augusztus 15. 11:00

A korábbi trenddel ellentétben az idén az első fél évben nem képződött külkereskedelmi többlet a bérmunkában. Ez elsősorban a kivitel megtorpanásának köszönhető, aminek az okai egyelőre nem világosak. A bérmunkával korrigált adatok szerint egyelőre nincs szó külső egyensúlyromlásról.

Az első fél év során az ország bérmunkaegyenlege negatív volt. A korábbi esztendőkben a 12 hónap alatt viszonylag egyenletesen halmozódott fel az 500--700 millió euró közötti többlet, tavaly például az első hat hónapban 308 millió eurós szufficit keletkezett a "bérmunkamérlegben". Az idén ugyanezen időszak alatt a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 4,3 millió euró hiány halmozódott fel. Már az első három hónap is a szokásosnál gyengébb eredményt hozott, a második negyedévben azonban kifejezetten rossz adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.

A január--júniusi időszakban a bérmunkához kötődő export mindössze 4,4 százalékkal nőtt, eközben az import 17,7 százalékkal bővült. Az egymástól elszakadó kiviteli és behozatali dinamika -- a tevékenység jellege folytán - meglehetősen szokatlan jelenség (lásd keretes írásunkat). A hirtelen megugró bérmunkaimport minden bizonnyal előbb-utóbb a kiviteli oldalon is megjelenik, bár a késlekedés oka nem világos -- mondja Nagy Márton, az ING Vagyonkezelő elemzője. Az kevéssé valószínű, hogy a bérmunkához behozott anyag hazánkban maradna, hiszen ehhez a tulajdonosnak nem fűződik érdeke.

Sok szakértő egyébként a Magyarországon történő bérmunkáztatási tevékenység visszaszorulására számít. Ennek az az oka, hogy a döntésben kizárólag a bérköltségek játszanak szerepet. Az euróban mért bérköltség pedig május óta -- a forint felértékelődésének következtében -- 8-10 százalékkal emelkedett.

A második negyedév rossz adatai azonban minden bizonnyal még nem a bérmunkáztatás megszüntetését jelzik. Az ugyanis az aktív bérmunkaanyag behozatalának csökkenésében jelentkezne először, és a megmunkálás időigényének függvényében 1-3 hónappal később látszódna a kiviteli számokban.

A bérmunka gyenge teljesítménye egy érdekes jelenségre is rávilágít: a hagyományos külkereskedelmi termékforgalom tekintetében az első fél évben nemhogy romlás, hanem kismértékű javulás is megfigyelhető. Az idei 2002 millió eurós deficittel szemben ugyanis 2000-ben 2061 milliós hiány keletkezett. (Még szemléletesebb példa arra, hogy a külső egyensúly egyelőre nem romlik, hogy a külkereskedelmi mérleg fizetési mérlegben is szereplő tételeinek 1,25 milliárd dollár deficitje mintegy 300 millióval kisebb, mint tavaly ilyenkor -- mondja Nagy. Igaz -- figyelmeztet az elemző --, a két mérleg közötti összefüggések a mai napig feltérképezetlenek.)

A bérmunka trendjében beálló változások a GDP-re is kihatnak. A bérmunkaexport megtorpanása nem rontotta a tevékenység hozzáadott értékét, a bruttó hazai termék statisztikájába viszont -- a bérmunkával történő korrekció után -- nagyobb export- és kisebb importdinamika kerül. Kismértékű cserearány-javulással számolva GDP-alapon akár 2 százalékos is lehet a bővülési ütemek közötti különbség a kivitel javára -- mondja Nagy.

Bérmunkának nevezi a statisztika azt a tevékenységet, amikor egy tulajdonos más országban végeztet el megmunkálási, összeszerelési tevékenységet. Ezek a termékek feldolgozott formában visszakerülnek a tulajdonoshoz. Magyar szempontból "aktív" a bérmunka, ha hazánkban történik az anyagmegmunkálás. Amennyiben magyar tulajdonos végeztet ilyen munkát külföldön, passzív bérmunkáról beszélünk. Nálunk az előbbi ügylettípus nagyságrendekkel nagyobb értéket képvisel. A bérmunka a külkereskedelmi mérlegben is szerepel -- az utóbbi évek tapasztalatai alapján jelentősen (akár 15-20 százalékkal is) csökkenti a hiány mértékét.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.