<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ismét robbantott a fapados műsorszórásról ismertté vált romániai magyar nagyvállalkozó, Teszári Zoltán, aki tavaly a Digi Tv-vel forgatta fel a magyar telekom-piacot. A "tányéros műsorszórás" után immár teljes körű szolgáltatást kínál Magyarországon, emellett a társaság közép-európai offenzívába is lendült, várhatóan további árversenyt generál a régió telco-piacán. Mfor.hu háttér.

Totális támadásba kezdenek (mfor.hu montázs)

A romániai rendszerváltáskor még szimpla fagylalt árus Teszári Zoltán rohamléptekkel terjeszkedik hazánkban és Közép-Kelet-Európában. 2006-ban magyarországi cégére, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió (EMK) Kft-re támaszkodva indította el a Digi Tv-t, és év végére az előfizetők száma meghaladta a százezret. A cég szolgáltatása a versenytársakon kívül mindenkinek előnyt jelentett, hiszen négy hónap alatt csaknem negyvenszázalékos árzuhanást idézett elő a piacon.

Árversenybe kényszerítette a nagyokat

A nemzetközi piacon sikeres cégre nem véletlenül vadásznak állítólag olyan multinacionális óriások, mint a német Deutsche Telekom (DT) vagy az amerikai UPC. Teszári cége ugyanis nem várt feladat elé állította őket, és miközben a multik is megragadnak minden eszközt arra, hogy vetélytársaik fölé kerekedjenek, a romániai magyar vállalkozó módszereire egyelőre nem találják az orvosságot. Teszáriék ugyanis nagyon tudják, hogy az árérzékeny kelet-európai fogyasztót miként lehet megfogni, és bár a versenytársak folyamatosan azzal támadják a céget, hogy önköltségi ár alatt kínálja szolgáltatásait, az eredmények egyelőre őt igazolják.

A rendkívül alacsony árai miatt fapados szolgáltatónak nevezett EMK a tévés piacon bő egy éve beindított attakja óta átalakult, és Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. néven immár teljes körű szolgáltatást kínál. A tányéros-beltéri egységes műsorszórás mellett Digi Kábel néven kábeles műsor- és jelszétosztó szolgáltatást is nyújt Budapest 7 kerületében, Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hatvanban, Kiskunhalason, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérvárott és Veszprémben. Beindult a Digi Net szolgáltatásuk is. Folyamatosan fejlesztik a kábelhálózataikat és internet-csomagjaikat már kizárólag szélessávon kínálják.

A társaság beindította VoiP-alapú (internetprotokoll alapú hangátvitel) telefonszolgáltatás is, így a magyarországi szolgáltatás megegyezik Teszári cégének, az RDS&RCS romániai szolgáltatásaival.

Közép-európai terjeszkedés

A cég számára hazai piacnak számító román mellett nem csak Magyarországon sikerült eredményeket elérnie. Teszári Szlovákiában és Csehországban a Digi Slovakia s.r.o. nevű cégével építi a birodalmát. Szerbiában a Digi Sat d.o.o., míg Horvátországban a Digi Sateliska Televizija d.o.o. ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint tavaly Magyarországon az EMK a Digi Tv-vel. Azaz első lépésként tányéros-beltéri egységes konstrukcióban végez műsorszórást rendkívül alacsony áron. Már most borítékolható, hogy akár egy éven belül ezekben az országokban is teljes körű szolgáltatást fognak kínálni aTeszári-cégek.

A terjeszkedés financiális háttere

A Ziarul Financiar román gazdasági napilap szerint a szakértők 1,5-2 milliárd dollárra teszik az RCS&RDS telekom-csoport értékét. Igaz a becslések során a övekedési lehetőségeket is beárazzák, így az idei év kilátásait, és a következő években realizálható eredményeket is figyelembe vették. A román újság szerint szerint a cégcsoportnak 2006-ban 300 millió dollár bevétele volt, működési profitja (EBIDTA) pedig több mint 120 millió dollárt tett ki.

A szaklap szerint Teszári közvetlenül csak mintegy 2 százalékát tulajdonolja a távközlési vállalatnak, ám piaci értesülések szerint a 94,15 százalékot birtokló többségi tulajdonos Cable Communication Systems (CCS) mögött is ő áll. Nem véletlen, hogy a romániai milliomosokat számba vevő toplista - a Capital című lap listája - szerint Teszári Zoltán vagyona 220-230 millió dollár.

Román lapértesülések szerint Teszári Zoltán legújabb terve, hogy hamarosan megjelenik a londoni részvénytőzsdén (LSE), és a jövő évben már kereskedni fognak az európai pénzügyi központban az RCS&RDS távközlési csoport részvényeivel. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy új értékpapírokat is ki fognak-e bocsátani, de feltételezhető, hogy a cég további terjeszkedését részben a tőkepiacról bevont friss pénzekkel kívánja az erdélyi vállalkozó finanszírozni.

Sz.L.

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.