4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ismét robbantott a fapados műsorszórásról ismertté vált romániai magyar nagyvállalkozó, Teszári Zoltán, aki tavaly a Digi Tv-vel forgatta fel a magyar telekom-piacot. A "tányéros műsorszórás" után immár teljes körű szolgáltatást kínál Magyarországon, emellett a társaság közép-európai offenzívába is lendült, várhatóan további árversenyt generál a régió telco-piacán. Mfor.hu háttér.

Totális támadásba kezdenek (mfor.hu montázs)

A romániai rendszerváltáskor még szimpla fagylalt árus Teszári Zoltán rohamléptekkel terjeszkedik hazánkban és Közép-Kelet-Európában. 2006-ban magyarországi cégére, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió (EMK) Kft-re támaszkodva indította el a Digi Tv-t, és év végére az előfizetők száma meghaladta a százezret. A cég szolgáltatása a versenytársakon kívül mindenkinek előnyt jelentett, hiszen négy hónap alatt csaknem negyvenszázalékos árzuhanást idézett elő a piacon.

Árversenybe kényszerítette a nagyokat

A nemzetközi piacon sikeres cégre nem véletlenül vadásznak állítólag olyan multinacionális óriások, mint a német Deutsche Telekom (DT) vagy az amerikai UPC. Teszári cége ugyanis nem várt feladat elé állította őket, és miközben a multik is megragadnak minden eszközt arra, hogy vetélytársaik fölé kerekedjenek, a romániai magyar vállalkozó módszereire egyelőre nem találják az orvosságot. Teszáriék ugyanis nagyon tudják, hogy az árérzékeny kelet-európai fogyasztót miként lehet megfogni, és bár a versenytársak folyamatosan azzal támadják a céget, hogy önköltségi ár alatt kínálja szolgáltatásait, az eredmények egyelőre őt igazolják.

A rendkívül alacsony árai miatt fapados szolgáltatónak nevezett EMK a tévés piacon bő egy éve beindított attakja óta átalakult, és Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. néven immár teljes körű szolgáltatást kínál. A tányéros-beltéri egységes műsorszórás mellett Digi Kábel néven kábeles műsor- és jelszétosztó szolgáltatást is nyújt Budapest 7 kerületében, Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hatvanban, Kiskunhalason, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérvárott és Veszprémben. Beindult a Digi Net szolgáltatásuk is. Folyamatosan fejlesztik a kábelhálózataikat és internet-csomagjaikat már kizárólag szélessávon kínálják.

A társaság beindította VoiP-alapú (internetprotokoll alapú hangátvitel) telefonszolgáltatás is, így a magyarországi szolgáltatás megegyezik Teszári cégének, az RDS&RCS romániai szolgáltatásaival.

Közép-európai terjeszkedés

A cég számára hazai piacnak számító román mellett nem csak Magyarországon sikerült eredményeket elérnie. Teszári Szlovákiában és Csehországban a Digi Slovakia s.r.o. nevű cégével építi a birodalmát. Szerbiában a Digi Sat d.o.o., míg Horvátországban a Digi Sateliska Televizija d.o.o. ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint tavaly Magyarországon az EMK a Digi Tv-vel. Azaz első lépésként tányéros-beltéri egységes konstrukcióban végez műsorszórást rendkívül alacsony áron. Már most borítékolható, hogy akár egy éven belül ezekben az országokban is teljes körű szolgáltatást fognak kínálni aTeszári-cégek.

A terjeszkedés financiális háttere

A Ziarul Financiar román gazdasági napilap szerint a szakértők 1,5-2 milliárd dollárra teszik az RCS&RDS telekom-csoport értékét. Igaz a becslések során a övekedési lehetőségeket is beárazzák, így az idei év kilátásait, és a következő években realizálható eredményeket is figyelembe vették. A román újság szerint szerint a cégcsoportnak 2006-ban 300 millió dollár bevétele volt, működési profitja (EBIDTA) pedig több mint 120 millió dollárt tett ki.

A szaklap szerint Teszári közvetlenül csak mintegy 2 százalékát tulajdonolja a távközlési vállalatnak, ám piaci értesülések szerint a 94,15 százalékot birtokló többségi tulajdonos Cable Communication Systems (CCS) mögött is ő áll. Nem véletlen, hogy a romániai milliomosokat számba vevő toplista - a Capital című lap listája - szerint Teszári Zoltán vagyona 220-230 millió dollár.

Román lapértesülések szerint Teszári Zoltán legújabb terve, hogy hamarosan megjelenik a londoni részvénytőzsdén (LSE), és a jövő évben már kereskedni fognak az európai pénzügyi központban az RCS&RDS távközlési csoport részvényeivel. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy új értékpapírokat is ki fognak-e bocsátani, de feltételezhető, hogy a cég további terjeszkedését részben a tőkepiacról bevont friss pénzekkel kívánja az erdélyi vállalkozó finanszírozni.

Sz.L.

Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!