TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. december 12. 12:04

Négy év után az ombudsman állásfoglalása alapján megtérítették a szolgáltatók a 2008-2009-ben megtagadott távhődíj-juttatást - tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté ombudsman közleményében felidézte: az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium állásfoglalása alapján visszamenőlegesen nem érvényesíthette az alanyi jogon járó távhődíj-juttatást az, aki korábban jogosulatlanul vette igénybe a szociális alapú távhőtámogatást. Az érintettek annak ellenére nem juthattak hozzá ehhez a minden fogyasztót automatikusan megillető, költségeket mérséklő juttatáshoz, hogy részben, vagy teljesen visszafizették a nekik nem járó, de igénybe vett szociális típusú távhőtámogatás összegét.

Az ombudsman jelentése szerint a juttatás 2008 októbere és 2009 decembere között járt azoknak a háztartási fogyasztóknak, akik a távhőszolgáltatást háztartási célra vették igénybe és nem voltak jogosultak energiafelhasználási támogatásra.

Az alapvető jogok biztosa rámutatott: a távhődíj-juttatás nem rászorultságtól függő szociális támogatás, hanem a díjkompenzáció szerepét töltötte be, amelyet a szolgáltató külön igénylés nélkül érvényesített a távhőszámlában.

Szabó Máté megállapításával megkereste a Magyar Államkincstár elnökét, hogy a minisztériumi állásfoglalás miatt a juttatástól eleső fogyasztók ügyében folytasson le országos átfogó vizsgálatot, és utólag szerezzen érvényt a távhődíj-juttatás jogszabályainak.

Az ombudsman közlése szerint a felülvizsgálat eredményeként az országban működő 47 szolgáltató utólag megtérítette a 2008-2009-ben megtagadott távhődíj-juttatást, illetve eljárt azok ügyében is, akik annak idején nem, vagy csak részben fizették vissza a jogtalanul igénybe vett másik fajta, szociális alapú támogatást.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.