2012. december 12. 12:04

Négy év után az ombudsman állásfoglalása alapján megtérítették a szolgáltatók a 2008-2009-ben megtagadott távhődíj-juttatást - tájékoztatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Szabó Máté ombudsman közleményében felidézte: az akkori Szociális és Munkaügyi Minisztérium állásfoglalása alapján visszamenőlegesen nem érvényesíthette az alanyi jogon járó távhődíj-juttatást az, aki korábban jogosulatlanul vette igénybe a szociális alapú távhőtámogatást. Az érintettek annak ellenére nem juthattak hozzá ehhez a minden fogyasztót automatikusan megillető, költségeket mérséklő juttatáshoz, hogy részben, vagy teljesen visszafizették a nekik nem járó, de igénybe vett szociális típusú távhőtámogatás összegét.

Az ombudsman jelentése szerint a juttatás 2008 októbere és 2009 decembere között járt azoknak a háztartási fogyasztóknak, akik a távhőszolgáltatást háztartási célra vették igénybe és nem voltak jogosultak energiafelhasználási támogatásra.

Az alapvető jogok biztosa rámutatott: a távhődíj-juttatás nem rászorultságtól függő szociális támogatás, hanem a díjkompenzáció szerepét töltötte be, amelyet a szolgáltató külön igénylés nélkül érvényesített a távhőszámlában.

Szabó Máté megállapításával megkereste a Magyar Államkincstár elnökét, hogy a minisztériumi állásfoglalás miatt a juttatástól eleső fogyasztók ügyében folytasson le országos átfogó vizsgálatot, és utólag szerezzen érvényt a távhődíj-juttatás jogszabályainak.

Az ombudsman közlése szerint a felülvizsgálat eredményeként az országban működő 47 szolgáltató utólag megtérítette a 2008-2009-ben megtagadott távhődíj-juttatást, illetve eljárt azok ügyében is, akik annak idején nem, vagy csak részben fizették vissza a jogtalanul igénybe vett másik fajta, szociális alapú támogatást.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.