2017. október 5. 03:25

Ezúttal Észak-Magyarországon szeretne uniós pénzből munkálkodni és fejleszteni a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség.

Újabb sikeres projektet tudhat magáénak a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség, hiszen október 2-án 469,3 millió forintos uniós támogatást nyert el az Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztés programból. A természetjáróknak nem ez volt az első sikeres pályázata, hiszen augusztusban közel 1,5 milliárd forintot zsebelt be két sikeres pályázatnak köszönhetően.

A mostani majdnem 470 millió forint is a korábbiakhoz hasonló célokra megy el, az összeget a "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát" projekttel nyerték el.

A pénzből több mindent is szeretnének felújítani és kialakítani. Többek között 16 állomásból álló erdei tornapálya készül Galyatetőn, melyet a profik és amatőrök, valamint a gyerekek és felnőttek is egyaránt használhatnak. A tornapálya elemei fából készülnének, egy-két elem esetén könnyű fém tartozékok kiegészítésével, és minden egyes elem egy stabil, beton alapú rögzítést kap. Ugyanitt a parkoló is felújításra kerül majd.

Megújítanák a közel 60 éves Dobó István-kilátót Egerben, ami majd 34 méter csúcsmagassággal és 18,15 méter kilátószint magassággal rendelkezik.

István-kút (Fotó: kirandulasok.com)

Háromhuta községhatárában, az István-kút környezetében egy négyévszakos pihenőt szeretnének kialakítani, ami azt jelentené, hogy újraépítenék a faházat, a meglévő kőház pedig felújításon esne át és egyben időjárásfigyelő és -bemutató kutatóhelyiségek is kialakításra kerülnek. A faházon webkamera is elhelyezésre kerül, mely a projektelem népszerűsítéséhez járul hozzá. Ugyanez történne a tervek szerint az Oláh-réti, a Csataréti pihenőházzal is. Rekonstruálnák a Zsófia-kilátót, ami a XX. század első felében meghatározta a Dolka-hegy Lillafüredi oldalának látképét, és Lillafüred egyik kiemelkedő célpontja volt. Felújítanák a Lencsés-forrás pihenőt, a Botkői autóspihenőt, a Királykúti pihenőt és megújulna a Háromhutai tanösvény is.

mfor.hu