3p

Nem könyvelt el árbevételt sem Gyurcsány Ferenc, sem Dobrev Klára cége, kiegészítő melléklet híján csak a mérlegsorok változásából és az eredménykimutatás adataiból tudtunk érdekes következtetéseket levonni az Altus Portfólió Kft. és az Altus Befektetési Zrt. gazdálkodásából.

Gyakorlatilag nem működnek Gyurcsány Ferencnek és feleségének, Dobrev Klárának cégei. Előbbi az Altus Portfólió Kft., utóbbi az Altus Befektetési Zrt., és

mindkét cég árbevétel nélkül zárta a 2023-as évet

– derül ki a vállalkozások csütörtökön közzétett mérlegeiből és eredménykimutatásaiból.

A DK elnökének cége mégis 9,4 millió forintos profitot ért el a tavalyi évben, aminek oka, hogy az Altus Portfólió Kft. csaknem 16 millió forintot könyvelhetett el az egyéb bevételek eredménykimutatási soron. Költség- és ráfordításoldalon 860 ezer forint szerepel anyagjellegű ráfordításként, míg személyi jellegű ráfordítások (azaz bérek, bérjárulékok) között csaknem 6 millió forint szerepel.

Gyurcsány Ferenc egyedüli tagként a profitot az eredménytartalékba helyezte.

Rejtély, hogy miből származik a politikus cégének a már említett 16 milliós egyéb bevétele, ugyanis a számviteli törvény értelmében számos jogcímen lehet ide könyvelni, az éves beszámolóhoz azonban nem csatoltak kiegészítő mellékletet. Biztosan tudjuk azonban, hogy a mérleg eszközoldalának követelések sora nagyságrendileg ilyen összeggel emelkedett, vagyis egy pénzügyileg még nem realizált bevételről van szó. A bevétel forrását szerettük volna megtudni, de az Altus e-mail címére küldött pénteki megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Az Altus Portfólió 50 milliós jegyzett tőkéjét erősíti további 52,9 millió forintos tőketartalék. Ugyanakkor az eredménytartalék (vagyis az előző évek kumulált nyeresége vagy vesztesége) 50 milliós mínuszban van, ezt fogja most 9,4 millióval a nulla felé elmozdítani az idei év nyeresége.

Gyurcsány Ferenc cége 16 millió forintnyi egyéb bevételt ért el 2023-ban
Gyurcsány Ferenc cége 16 millió forintnyi egyéb bevételt ért el 2023-ban
Fotó: MTI

A DK európai parlamenti képviselőjének cége, az Altus Befektetési Zrt. 2023-ban mindössze 1, azaz egyezer forint egyéb bevételt könyvelt el, ezzel szemben 4,7 millió forint anyagjellegű ráfordítást, valamint további 1 millió forint pénzügyi műveletek ráfordítását számolt el. Így Dobrev Klára egyszemélyes zrt.-je 5,8 millió forint veszteséget szenvedett el a tavalyi év során.

Az 5 millió forintos jegyzett tőkéjű vállalkozás eredménytartaléka továbbra is negatív, ezen a forrásoldali mérlegsoron most mínusz 4,2 millió forint szerepel, ezt fogja tovább hizlalni a tavalyi 5,8 milliós veszteség. Hogy a vállalkozás saját tőkéje mégse forduljon negatívba, arról Dobrev Klára úgy gondoskodott, hogy

kereken 6 millió forintot fizetett be tulajdonosi pótbefizetésként, ami a lekötött tartalékba került.

Az Altus Befektetési Zrt. – Gyurcsány Ferenc cégéhez hasonlóan – ugyancsak nem tett közzé kiegészítő mellékletet az éves beszámolóhoz.

Dobrev Klára egyedüli tulajdonosként úgy határozott, a negatív eredmény az eredménytartalékba kerül.

A Gyurcsány család vagyonnyilatkozatairól ebben a cikkben írtunk február elején:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!